J.F.D. (La Seu d’Urgell).- L’obra de teatre ‘Camins que parlen’ s’ha representat per primera vegada a la Seu d’Urgell aquest diumenge a la tarda amb la Biblioteca de Sant Agustí com a escenari. Es tracta d’una proposta de la companyia La Fanga Escènica que forma part del projecte ‘Històries i camins’, promogut per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA). La creació acompanya i s’inspira en l’exposició itinerant que ara es troba a la mateixa biblioteca i que vincula sis camins de les comarques pirinenques amb sis textos literaris.
La peça teatral ha estat escrita pel dramaturg Agustí Franch i creada conjuntament amb els tres integrants de la companyia, Joel Pla, Núria Llobet i Raquel Torrent. El resultat és una fusió de les sis històries de l’exposició, que s’entrellacen entre elles amb el fil conductor d’un personatge, el d’André Parent, un passador que entre els anys 1939 i 1944 van ajudar a travessar els Pirineus a 80.000 persones que fugien dels nazis. La seva història s’explica al llibre ‘Contrabandistes de la llibertat’ d’Assumpta Montellà.
El projecte ‘Històries i camins’ va començar fa dos anys en forma d’exposició i ha anat ampliant el seu contingut, implicant també els centres educatius. Aquest curs s’ha treballat amb alumnes de secundària de Tremp i la intenció és portar-lo també a primària i que es faci un apadrinament dels camins. A banda, es volen convertir les històries en un format de podcast perquè es puguin escoltar lectures dramatitzades dels textos. Tot plegat està recollit en una pàgina web on també es convida la gent a aportar les seves històries. Segons la directora d’IDAPA, Eva Fiter, “el projecte té molt recorregut i en pot tenir molt més”.
Després d’Organyà, Tremp i Sort, aquesta és la quarta representació de l’obra de teatre, que es portarà properament a Cerdanya juntament amb l’exposició.