JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- Granés Fundació ha impulsat una jornada de salut mental per a posar en comú bones i males pràctiques en l’atenció sanitària i social de les persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta ha donat a conèixer un llibret que recull els continguts de la Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual que es va celebrar l’any passat.
Com ha explicat Laura Masferrer, directora-gerent de Granés Fundació, “els professionals de l’àmbit de la salut demanden més formació, més coneixement i el que intentem amb aquests materials és apropar-nos molt a la realitat d’aquests professionals, i fer-li fàcil l’aproximació”.
L’acte ha comptat amb la intervenció de Ramon Novell, psiquiatre expert en discapacitat intel·lectual que reclama deixar de banda el model assistencial i posar al centre els drets humans, per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones: “Això vol dir entendre la seva malaltia mental quan hi és, tractar-la i deixar d’usar molta medicació que estem utilitzant amb l’única finalitat d’un control d’una conducta quan la causa d’aquesta pot ser múltiple”.
D’altra banda, la jornada ha estat un espai de trobada entre l’àmbit sanitari i el social. En aquest sentit, Israel Belchi, del projecte de salut i discapacitat intel·lectual del Dincat, ha manifestat que “la col·laboració entre el sector social i el sector sanitari pot portar què l’atenció sanitària sigui millor del que és i que la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual sigui més alta”.
La proposta s’ha organitzat en col·laboració amb Dincat, Salut, Allem i Integra Pirineus.