REDACCIÓ. (Lleida).- La Fundació Privada Integra Pirineus (la Seu d’Urgell), juntament amb ACUDAM (Lleida), l’Associació Narinan (Barcelona), i la Asociación de Personas Participantes Ágora (Barcelona), han estat quatre de las 24 entitats premiades en la sisena convocatòria solidària BBVA Futuro Sostenible organitzada per BBVA Asset Management (BBVA AM). Aquesta iniciativa reconeix projectes socials ―d’inclusió, dependència, gent gran, salut i feina―, així com mediambientals de tot l’Estat espanyol. ACUDAM rebrà 75.000 mentre que per a la resta la donació serà de 35.000 euros. Aquestes quatre entitats sense ànim de lucre invertiran les donacions a la inclusió laboral de persones amb discapacitat mitjançant la gestió forestal dels boscos del Pirineu, la mitigació de la contaminació del plàstic, el reforç escolar d’alumnes en situació de vulnerabilitat i l’orientació de persones migrants.
‘Una llar amb ànima’
En el cas concret de la Fundació Privada Integra Pirineus, gràcies als 35.000 euros donats podrà comprar la maquinària necessària per dur a terme el projecte ‘Una llar amb ànima’, l’objectiu del qual és oferir una nova oportunitat laboral i de formació a les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la producció i venda de llenya procedent de la gestió forestal sostenible dels boscos del Pirineu. Durant els mesos que no hi hagi producció, es formarà als empleats en matèria forestal per a què es puguin dedicar a gestionar els boscos d’aquesta zona. A més, d’afavorir la inclusió social d’aquestes persones, aquesta iniciativa contribueix a la conservació dels boscos i la seva resiliència, millorant la seva capacitat de fixar el diòxid de carboni, retenir l’aigua i fomentar la biodiversitat.
BBVA Asset Management, compromès amb les iniciatives solidàries
El fons d’inversió socialment responsable BBVA Futuro ISR,FI dona anualment una part de la comissió de gestió a projectes solidaris. En aquesta edició, BBVA Asset Management ha repartit un milió d’euros entre 24 guanyadors. Amb això, des que es va llançar aquesta iniciativa el 2019, s’han donat més de 5,2 milions d’euros entre més de 120 projectes solidaris repartits per totes les comunitats autònomes. Amb els projectes desenvolupats en les cinc edicions anteriors, s’han beneficiat de manera directa o indirecta més de 370.000 persones. Catalunya ha rebut més de 500.000 euros en donacions.
En aquesta edició, que com a novetat ha comptat amb una nova categoria de ‘Creació de feina per a col·lectius vulnerables’ dins dels projectes socials, s’han rebut més de 200 candidatures. D’elles, el 41% eren projectes de l’àmbit de la inclusió social, el 34% de dependència, salut i gent gran, el 19% de creació de feina, i el 13% de medi ambient.
Aquest any, el milió d’euros s’ha repartit a través de dos categories: quatre donacions de 75.000 euros ―destinades a un projecte de cadascuna de les temàtiques a els qual s’adreça la convocatòria― i 20 donacions de 35.000 a distribuir entre 16 projectes socials i quatre projectes mediambientals de quatre zones geogràfiques: Zona A (Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa), Zona B (Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Murcia i Illes Balears), Zona C (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Castella i Lleó), i Zona D (Extremadura, Andalusia, Illes Canàries, Ceuta i Melilla). Aquest any, el milió d’euros de donacions tindrà impacte directe en 14 províncies de 12 comunitats autònomes. A més, dos dels projectes guanyadors dotats amb 75.000 euros tindran impacte en tot el territori nacional.
Per a la selecció dels projectes guanyadors, s’ha valorat la importància de la necessitat social a la qual dona resposta el projecte i el grau d’impacte en la qualitat de vida dels beneficiaris; la viabilitat tècnica i econòmica de la iniciativa; la sostenibilitat en el temps dels beneficis del projecte, i l’adopció per part de les organitzacions de pràctiques innovadores i de transformació social susceptibles de ser reproduïdes.