FERRAN BLANCH (Vilaller).- Des de fa unes setmanes, Vilaller realitza un enviament de pa a València. Aquesta iniciativa va néixer del responsable i administrador del Forn Codina, Josep Miquel Canut, que va contactar amb el gremi de forners valencians i, a través de l’organització World Central Kitchen envia furgonetes amb barres de pa per ajudar a cobrir les necessitats de les persones que viuen a les zones afectades per la Dana. Pel camí, s’hi han sumat altres forns de pa de la zona i productors d’embotits.
Com Canut explica, “l’espurna va sorgir a través d’un Whatsapp dels companys de València i a partir d’aquí vam decidir organitzar-nos per enviar furgonetes amb pa per fer entrepans”. Canut afegeix que “sabem on va tot el pa i l’embotit que baixem, i que es consumirà. Ho tenim gravat perquè la gent que ha fet aportacions ho pugui veure”.
En el projecte ha estat molt important la implicació de Dana Alta Ribagorça, on intervé el Consell Comarcal, els ajuntaments i diversos voluntaris, com comenta Josep Lluís Porté, de Carnisseria Porté-Estop: “Vam presentar la proposta del Forn Codina a Dana Alta Ribagorça i ells van recollir diners per pagar el gasoil per poder baixar”.
Fa dues setmanes es van enviar unes 1.100 barres de pa i embotits, i l’anterior, 2.140. Els enviaments es realitzen de manera coordinada, segons la quantitat demanada directament pel World Central Kitchen del famós cuiner i activista José Andrés.