J.P.O. (La Seu d’Urgell).- La prova pilot de tancament dels contenidors d’orgànica i resta a la Seu d’Urgell obté bons resultats. L’actuació s’ha iniciat en una zona que afecta a un miler d’habitatges, dels més de 6.000 de la ciutat. Fins ara, el contenidor de resta era més utilitzat que el d’orgànica, en dues setmanes però, la situació ja s’ha revertit.
Segons ha explicat Jordi Vilaró, gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, “hem passat del 56 al 65% de recollida selectiva”, un resultat “absolutament extraordinari si el comparem amb l’aconseguit en els últims 10 anys”.
Al maig es preveu que el control d’accés s’implanti a tot el municipi. Serà la ciutat més gran de Catalunya que funcioni amb aquest model.
En paraules d’Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, “la Seu d’Urgell serà referència i exemple de país en un model de recollida selectiva d’alta eficiència” una acció que valora “imprescindible”, ja que “els municipis no tenen una alternativa que no sigui aplicar l’alta eficiència”.
Tot i els bons resultats són conscients que es necessitarà un període d’adaptació perquè el nou model funcioni correctament. Tanmateix, Ricard Mateu, president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, considera que la gent “quan se li explica l’objectiu final, que si ho fas millor, és millor pel planeta, per les generacions futures i per la teva butxaca” ho accepta millor.
Des de l’Ajuntament donen ple suport a la iniciativa per a millorar els resultats de la recollida selectiva. Com ha comentat Joan Barrera, alcalde de la Seu d’Urgell, la ciutat “sempre ha estat compromesa amb el reciclatge, el medi ambient i una bona gestió del serveis públics”, Un exemple d’això va ser la creació de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet a principis dels anys 80 del segle passat que “ha estat durant aquests anys un èxit de gestió”.
El projecte d’implantació dels contenidors intel·ligents s’ha finançat amb una subvenció de gairebé un milió d’euros, de l’Agència de Residus de Catalunya.