Close Menu
    Més notícies

    Port Ainé inicia la temporada amb l’obertura del restaurant Clots a la cota 2.100

    desembre 14, 2025

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra

    desembre 12, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • Port Ainé inicia la temporada amb l’obertura del restaurant Clots a la cota 2.100
    • Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”
    • Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost
    • Quan el món trontolla
    • El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats
    • Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra
    • Un èxit espaterrant!
    • El màster en Gestió d’Àrees de Muntanya celebra el dia Mundial de les Muntanyes a Prat de Cadí
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Societat»Una taula rodona aborda com algunes petites formatgeries han contribuït al repoblament del Pirineu
    Societat

    Una taula rodona aborda com algunes petites formatgeries han contribuït al repoblament del Pirineu

    L'acte s'ha dut a terme a l'Espai Ermengol de la Seu, en el marc del cicle Parlem de formatge
    setembre 23, 2022
    Un moment de la taula rodona sobre repoblament en clau formatgera. / J.P.O.

    JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- L’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat ha acollit aquest dijous una taula rodona per parlar del repoblament en clau formatgera. L’acte ha comptat amb la participació de Formatges l’Oliva, d’Oliana; la Formatgeria Casa Mateu, de Surp; i Làctics l’Esquella, de Bellver de Cerdanya.

    Responsables dels tres projectes han explicat la seva història, com en el cas de Casa Mateu, en què Clara Ferrando ha explicat com van arribar al Pallars Sobirà: “jo soc de Granollers i em vaig criar allà, però fa 17 anys vaig tenir moltes ganes d’anar a viure a la muntanya i vam trobar una casa a Surp, jo tenia la idea de fer una formatgeria a la muntanya, i així va ser”.

    Un moment de la taula rodona sobre repoblament en clau formatgera. / J.P.O.

    En altres casos, com el de la Isabel Guasch, de Làctics l’Esquella, va arribar el 2010 a la Seu d’Urgell a fer de veterinària i, finalment el 2019 va decidir emprendre el negoci amb la seva parella, el Ramon Llaugí. “Va ser un procés molt natural d’evolució per un context familiar que em va portar, especialment a mi, a voler modificar la convivència a nivell familiar; l’avantatge de tenir els coneixements veterinaris és que després va ser més fàcil crear el projecte”, ha indicat.

    Pel que fa a la formatgeria l’Oliva, l’Arnau Quingles era fill d’Oliana, però es va establir a Barcelona. Amb el temps, ell i la seva parella van voler fer un canvi de vida i el projecte, que també inclou un ramat de cabres i la gestió del camp, els ha permès recuperar la masia familiar.

    En aquest sentit, ha explicat que “de fet la masia eren com dos habitatges, el del masover, que ja l’havia abandonat feia dies, i la casa d’estiueig, llavors vam habilitar una pallera per fer d’obrador i l’habitatge on vivim, a banda de portar els camps i els boscos”

    L’acte, organitzat per l’Espai Ermengol i l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, s’emmarca dins el cicle Parlem de formatge.

    Espai Ermengol formatge la seu d'urgell làctics repoblament Societat
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    El projecte Tió solidari de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu recull 480 kg d’aliments

    desembre 11, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Aprofitaràs les primeres setmanes d'obertura de les estacions per anar a esquiar?
    16 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    Port Ainé inicia la temporada amb l’obertura del restaurant Clots a la cota 2.100

    desembre 14, 2025

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.968

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.127

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.411
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.