JUDIT PUJOL (la Seu d’Urgell).- L’Alt Urgell ha acollit la darrera sessió del Mapa de l’Ecosistema Català d’Innovació. Es tracta de la jornada Mapathon a l’Alt Pirineu i Aran, que ha reunit representants territorials, tècnics, emprenedors i personal d’universitats amb la finalitat de conèixer el potencial innovador d’arreu del territori català, i on s’ha remarcat els projectes innovadors que hi ha al territori.
Precisament, Anna Miquel Planas, cap de l’àrea d’emprenedoria i formació del departament d’Empresa i Treball ha volgut destacar que “és una iniciativa que s’organitza bianualment per part del departament d’Empresa, i el que fem és fugim de Barcelona i l’àrea metropolitana perquè Catalunya, el nostre país, és molt gran, hi ha moltes iniciatives d’emprenedoria molt innovadores i inspiradores que no passen només a Barcelona”.
El programa ha començat amb visites a empreses per a conèixer diversos projectes, com una planta de biogàs o la implementació de tecnologia en diversos processos a la Cooperativa Pirenaica, un exemple d’innovació al sector primari, tal com ha explicat Celestí Macias, gerent de la Cooperativa Pirenaica: “És un sector que ja fa anys que està fent un esforç molt gran per innovar, l’exemple el tenim amb moltes granges que s’estan robotitzant, els ramaders, els nostres socis estan fent grans inversions i nosaltres ja tenim una història d’innovació de fa molts anys, de plantes pioneres i de productes nous”.
La proposta ha continuat al CETAP amb la participació d’iniciatives d’arreu del territori i de diversos sectors per veure com estan funcionant. És el cas d’Exquisitarium, que Sònia Plana, gerent de l’empresa, ha explicat que “nosaltres vam començar l’any 2005, érem pioners en el tema de la 4a i 5a gamma, ara ja se n’ha parlat molt. Vam començar al nostre poble natal, els dos som d’Oliana, i ens hem centrat a fer productes que descarreguen la feina dels xefs dels principals hotels i restaurants del món”.
La Mapathon també ha celebrat jornades al Penedès, al Ripollès i a les Terres de l’Ebre en aquesta edició.


