REDACCIÓ (Tremp).- El vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, acompanyat de l’alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, i del primer tinent d’alcalde i regidor d’Obres i Serveis, Jaume Català, ha visitat aquest divendres alguns nuclis de la zona de la Terreta per conèixer de primera mà l’estat de la seva xarxa de camins, unes infraestructures clau per garantir la connectivitat i la mobilitat dels 29 nuclis que conformen aquest territori.
Actualment, la Terreta compta amb una xarxa de 150 camins, dels quals 32 quilòmetres connecten els nuclis principals amb serveis essencials com l’escola i la recollida d’escombraries. D’aquests, més de 10 quilòmetres es troben en un estat especialment deficient, dificultant el pas del transport escolar i dels camions de serveis bàsics. Aquesta situació genera un problema greu per als veïns, especialment per als escolars que han de desplaçar-se diàriament.

L’any 2004, el departament d’Agricultura va impulsar un projecte valorat en tres milions d’euros per asfaltar la totalitat dels 32 quilòmetres principals. No obstant això, només es va executar una part del projecte, amb una inversió final d’un milió d’euros, que va permetre fer algunes actuacions puntuals. Amb el pas dels anys, aquestes intervencions han quedat obsoletes i actualment es fa necessari un nou pla d’actuació.
Per la seva part, l’Ajuntament de Tremp ha destinat 300.000 € en dues anualitats per condicionar els primers quatre quilòmetres d’aquests 32. Aquestes obres s’han pogut dur a terme gràcies a recursos propis i el Pla de Camins del Consell Comarcal del Pallars Jussà, fet que ha limitat la capacitat d’execució d’actuacions més àmplies.
Durant la visita a Sapeira, Torreta de Tamúrcia i Espluga de Serra, els representants polítics han escoltat les preocupacions dels veïns i han reiterat el compromís de seguir treballant per millorar la mobilitat i les infraestructures viàries de la zona.
A la Torreta de Tamúrcia, la comitiva ha visitat el Casal dels Voltors, un centre d’interpretació especialitzat en aus carronyaires i turisme de natura que actua com a punt d’informació turística, aules polivalents, centre d’interpretació i oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament de Tremp. A més, el Casal organitza visites guiades a l’observatori del ‘Menjador dels Voltors’, on es poden observar en directe les quatre espècies d’aus carronyaires presents al Pirineu: el voltor comú, el trencalòs, l’aufrany i el voltor negre.

En acabar s’han desplaçat al municipi de Tremp per celebrar una reunió institucional amb part del govern i representants dels grups de l’oposició. Aquesta trobada ha servit per intercanviar opinions i conèixer de prop altres problemàtiques que afecten el municipi.