REDACCIÓ (Alinyà).- La muntanya d’Alinyà, acull des de fa uns dies la segona edició del curs en peonatge forestal, formació organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Integra Pirineus en el marc del projecte Bio For Piri (acrònim de Bioeconomia Forestal als Pirineus), una iniciativa que té l’objectiu de reduir el risc de grans incendis forestals als Pirineus mitjançant la gestió sostenible dels boscos.
En aquest curs, que té una durada de sis setmanes, les nou persones participants ―8 homes i 1 dona― adquiriran les aptituds necessàries per treballar en el sector forestal, aprenent competències transversals i específiques, com l’ús de la desbrossadora i la motoserra, entre d’altres. En finalitzar el curs, un examinador extern farà una prova pràctica als aprenents perquè puguin obtenir el carnet de motoserrista europeu ECC1.
Recuperar la correcta gestió dels boscos, desatesos a causa de l’abandonament rural, i aprofitar els recursos fusters disponibles no només ajuda a prevenir grans incendis forestals, sinó que ofereix una gran oportunitat de desenvolupament econòmic i inserció laboral a zones rurals en procés de despoblament. De fet, 4 de les 8 persones que van participar en la primera edició del curs van trobar feina de manera immediata després de fer el curs.
Perfils molt diversos entre els participants

Durant el procés de selecció de les persones participants s’ha volgut fomentar especialment la participació de dones, ja que en l’edició anterior es van experimentar dificultats per atraure perfils femenins. Finalment, una dona de 26 anys, amb formació en l’àmbit ambiental, s’ha sumat a la llista d’aprenents. Ella és, a més, la participant més jove de la formació. El perfil d’assistents és divers en edats, procedència, experiència laboral i motivacions, tot i que són vàries les persones que busquen poder viure i treballar en l’entorn rural.
També s’ha volgut fomentar la participació de persones en risc d’exclusió social i en situació d’atur. Malgrat no tenir experiència prèvia en tasques de gestió forestal, hi ha qui s’ha interessat a formar-se en peonatge forestal per les oportunitats laborals que ofereix.
Convertir l’amenaça en una oportunitat
Bio For Piri és una iniciativa que té com a objectiu reduir el risc de grans incendis forestals als Pirineus i, al mateix temps, convertir aquestes tasques de prevenció i gestió del bosc en oportunitats de desenvolupament rural i de conservació del patrimoni natural a través de la bioeconomia forestal. El projecte, que va començar en 2024 i acabarà el desembre de 2025, s’està portant a terme en dues zones del Prepirineu: Alinyà, a l’Alt Pirineu i Aran, i Aïnsa-Sobrarbe, a Osca.
Aquesta iniciativa està impulsada per la Fundació Catalunya La Pedrera en coordinació amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos, la Fundación Empresa y Clima, la Fundació Integra Pirineus i la Fundació Pau Costa.
Bio For Piri compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.