JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- La Fira de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell, és una de les més visitades a la província de Lleida, amb uns 70.000 assistents. Les dades es recullen en un estudi de la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya, de la Universitat de Lleida (UdL). Les 83 propostes agroalimentàries que es celebren cada any a la demarcació reuneixen més de 697.000 visitants. El 70% d’aquests es concentren en les 10 més importants, entre les quals en destaca la Fira de Sant Miquel, a Lleida, i la de Sant Josep, a Mollerussa.
I com detalla Jaume Macià, professor de la UdL i autor de l’estudi, el decàleg es completa amb “la Fira de Sant Armengol, centrada en els productes làctics, seguida de la Fira de l’Oli i la Fira de Sant Isidre, de Solsona, que és de temàtica ramadera; la Fira del Torró, d’Agramunt; la Firacóc, de Tàrrega; la de Sant Isidre-Fira del pa, de Cervera, la Fira de l’Oli Verd de Maials, i la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià”.
Les fires tenen un públic fidel, amb una despesa mitjana de gairebé 100 euros per persona.
Quant al seu impacte econòmic, Macià deixa clar que “s’ha de remarcar que l’estudi fa referència al que generen els visitants. L’impacte directe/indirecte generat durant l’any 2023 ha estat de més de 67 milions d’euros.
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica i el de Turisme, ha elaborat una guia digital i interactiva, on es recullen tots els esdeveniments.