JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya serà reconeguda amb el premi ‘Amic del Formatge’, en la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, a la Seu d’Urgell. El consistori urgellenc ha decidit atorgar aquest distintiu a l’Escola per la seva trajectòria, durant 16 anys, i el seu mòdul especialitzat en l’elaboració de formatges.
Entre els arguments es troba, tal com ha explicat Gemma Tó, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i regidora de Fires, “el pas de 258 persones formades, de les quals, el 60% treballen actualment al sector, ja sigui en el seu propi projecte o per a tercers”. Així mateix, Tó ha valorat que en el cas primer cas “la majoria ho han fet en projectes lleters i d’elaboració de formatges”.
Durant el 30è aniversari de la mostra també s’entregaran mencions honorífiques a Joan Ganyet i Santi Mallol, que van apostar per l’esdeveniment.
Entre les novetats, en destaca la nova ubicació de la Fira al Passeig Joan Brudieu, que permet ampliar les propostes amb cinc noves formatgeries. En total hi participaran 51 artesans, entre els quals, la formatgeria convidada serà Doña Francisca, de Càceres.
En paraules de Tó, l’Ajuntament ha valorat que es tracti “d’una formatgeria que treballa amb la il·lusió de conservar les tècniques tradicionals d’elaboració de la torta del Casar, el seu producte estrella, amb Diego Lindo com a mestre formatger”. “La seva major fita ha estat situar la torta del Casar Virgen del Prado en la denominació d’origen protegida com per ser Formatge del món en el World Cheese Awards del 2019”, ha clos Tó.
La mostra comptarà amb el nou espai, Més que formatges, on s’hi oferirà beguda, i el tiquet degustació mantindrà el mateix preu, a nou euros.