C.S. (Lleida).- Entrevistem Neus Comes, candidata número 4 del PSC per Lleida, l’Alt Pirineu i Aran a les eleccions del Parlament de Catalunya. Filla del primer alcalde democràtic que va tenir Sort, el seu compromís polític aplica tant a la vessant municipal com a regidora de l’Ajuntament de Sort on va arribar capitanejant la plataforma ciutadana Endavant per Sort, com a l’escala de país amb la seva candidatura al Parlament, on vol defensar els interessos d’una comunitat que coneix de primera mà com a gestora d’explotacions agroramaderes i d’una agència turística.
Com a diplomada en Turisme i gestora d’una agència turística, quines mesures creu que són necessàries perquè la vegueria no mori d’èxit?
En els últims 10 anys, no s’ha fet planificació de Pirineu, i crec que s’ha de caminar cap a una transició de model de sostenibilitat ambiental i responsable. Per aconseguir-ho cal dissenyar una estratègia a mig i llarg termini, anar de la mà del sector privat, i de tots els sectors econòmics, que tingui entre les seves prioritats, el creixement socioeconòmic, pel que s’haurà de treballar en favor de la competitivitat i rendibilitat del sector, apostant per la qualitat i accelerant el procés de transformació digital; la preservació dels valors naturals i culturals, partint de la base que la conservació del nostre extens patrimoni cultural i natural és un objectiu prioritari.; el benefici social, per aconseguir un repartiment dels beneficis del sector, i afrontar reptes com la despoblació, i l’adaptació permanent, atès que no es tracta només de buscar la qualitat i la millora, sinó també de possibilitar que el sector tingui capacitat de resposta enfront del nou entorn de canvis constants.
La seva vinculació amb el sector primari és directa. Quines mesures reals es poden implementar per treure de la precarietat aquest sector tant important a l’Alt Pirineu i Aran i temperar els ànims d’agricultors i ramaders?
No s’ha escoltat al territori, no s’ha escoltat als agricultors i ramaders. Per tant, hem de dotar de viabilitat les petites i mitjanes explotacions, establir un calendari de pagament a principis d’any i reduir la burocràcia. Tal com diu la normativa europea, la transformació dels productes ha de ser a origen, i s’han d’aplicar les noves tecnologies i del coneixement al servei de les explotacions.
Catalunya té marge d’acció tenint en compte que moltes de les decisions venen marcades des d’Europa?
En els últims 10 anys els governs de Junts i Esquerra no han fet la feina, no han complert amb els agricultors i ramaders del Pirineu. Hi ha marge d’acció per afavorir que les explotacions mitjanes i petites, d’agricultura i ramaderia extensiva, tinguin viabilitat al Pirineu. Per això, l’administració ha d’acompanyar al sector primari.
La gent jove cada cop s’identifica menys amb l’estil de vida rural, uns perquè les sortides professionals que hi ha són temporals i precàries i altres perquè són molt conscients de la manca de serveis. Quines són les seves propostes al respecte?
Definir un projecte clar de Pirineu, que inclogui, entre altres: bones comunicacions tant transversals com dels diferents punts d’accés al Pirineu; un pla especial d’ajudes i acompanyament per les empreses existents i de nova creació, per crear oportunitats de feina digna i ben remunerada, així com un pla d’habitatge pel Pirineu, real i coherent.
Precisament en relació a l’habitatge, les mesures preses a les grans urbs per intentar pal·liar la manca d’habitatge de lloguer a preu raonable no s’ajusten a la realitat de l’Alt Pirineu i l’Aran. Quines accions es poden prendre en una zona amb tanta segona residència i ajuntaments petits amb pocs recursos econòmics?
Cal un pla d’habitatge específic pel Pirineu, amb recursos.
L’Estat espanyol ha aprovat 260 MEUR per a millorar l’Eix Pirinenc, quines són les accions més urgents que s’haurien de fer?
Signar conveni Estat-Generalitat per executar el mes aviat possible els 260M€, i seguir treballant per fer una reforma integral de l’Eix Pirinenc, i així fer una veritable via de comunicació transversal.
Si guanyen, quins dos projectes serien el primers que voldria posar en marxa?
Els últims 10 anys no hi han hagut projectes amb majúscules pel Pirineu. Per tant, La Llei de muntanya amb els recursos necessaris per complir amb els seus objectius seria una d’elles, com també desencallar projectes pendents com la C-28 a la Vall d’Aran, Comiols, els camins de les diferents comarques i sobretot asfaltar totes les carreteres a nuclis habitats, a més de treballar per aconseguir una reforma integral de l’Eix Pirinenc, i així fer una veritable via de comunicació transversal.
Els últims sondejos donen el seu partit com a guanyador de les eleccions, però no sembla que ho tinguin fàcil per governar. Quines són les seves red flags a l’hora de pactar?
El PSC ha signat el manifest promogut per Unitat contra el feixisme i el racisme de cara a la propera legislatura al Parlament de Catalunya, per tal de tancar el pas a la ultradreta.