GUILLEM LLUCH TORRES (La Seu d’Urgell).- La sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell s’ha omplert aquest cap de setmana, amb motiu de la segona edició de les Jornades de Conservació del Medi Natural. L’esdeveniment ha aplegat una quinzena d’experts que han debatut sobre l’estat de la natura des de diverses perspectives i àmbits.
Les jornades s’han centrat enguany en l’Informe sobre l’estat de la natura a Catalunya del 2020 i han començat aquest dissabte amb un primer bloc dedicat a la fauna salvatge i la conservació, que ha comptat amb ponents com Toni Carulla, de la Fundació World Nature, Claudi Racionero, consultor ambiental de PEUSA; i Pau Federico, Grup Felis, del Grup de Recerca en Carnívors a Catalunya.
Entre les reflexions aportades pels ponents, ha destacat la demanda de Carulla per tal que la Generalitat recuperi una conselleria específica de Medi Ambient, ja que aquesta matèria ha quedat diluïda els darrers anys a Territori i Sostenibilitat i Acció Climàtica.
Pel que fa al segon bloc, aquest ha tractat sobre gestió i conservació d’ecosistemes (IEN 2020) i hi ha pres part Mathias Brummer, biòleg i màster d’Ecologia del Canvi Global; Marc Arcarons, de Ramats de Foc (Fundació Pau Costa); Juan Antonio Arévalo, enginyer de forests (Integra Pirineus); Pere Miquel Parés, veterinari i criador de cavalls (ICHN Pirineus); i Antonio Gómez Bolea, de l’Institut Català d’Història Natural.
Finalment, el tercer i darrer bloc de les jornades s’ha dut a terme aquest diumenge al matí. Ha tractat sobre la divulgació científica (IEN 2020). Les ponències han anat a càrrec de Marta Josa i Andrea Camacho, de L’Ovella Verda; Pere Alzina, biòleg, consultor i educador ambiental; Cristina Sánchez, SEO Birdlife; Mireia Querol, biòloga i divulgadora científica, de Biologueando; Núria Burgada, de la Fundació Kilian Jornet.
Objectiu: donar a conèixer al gran públic l’estat actual de la natura
L’organitzador de les jornades, David Manzanera, s’ha mostrat molt satisfet del desenvolupament de les jornades: “els ponents han estat molt encertats i eloqüents i, sobretot, cal destacar la participació del públic, que és un dels objectius de la jornada, ja que, al final, el que busquem és aquest debat obert entre coneixedors i experts per intentar donar a conèixer quin és l’estat actual de la natura i què podem fer per no seguir perjudicant-la”.