REDACCIÓ (Puigcerdà).- El Consell Comarcal de Cerdanya ha mostrat la seva preocupació davant el tancament imminent que hi haurà de l’oficina del Departament d’Acció Climàtica a Puigcerdà. Des de l’ens han explicat que, a petició del president, Isidre Chia, el grup parlamentari de Junts per Catalunya, el diputat pirinenc Jordi Fàbrega i el portaveu de la Comissió d’Acció Climàtica, Salvador Vergés, han registrat una pregunta parlamentària escrita al conseller d’Acció Climàtica en David Mascort per demanar que l’oficina comarcal continuï a Puigcerdà, en les instal·lacions que l’Ajuntament de Puigcerdà vol condicionar per acollir-la.
Tot plegat, remarquen, ho han fet un cop assabentats “de la decisió política d’un canvi imminent de trasllat de l’oficina comarcal d’Acció Climàtica a Bellver de Cerdanya i el tancament de l’oficina comarcal de Puigcerdà”. Davant d’aquesta situació, el 19 de setembre, Isidre Chia, juntament amb l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, va enviar una carta dirigida al conseller Mascort, per tal de demanar explicacions sobre aquest canvi i manifestar la seva disconformitat amb aquesta decisió, de la qual asseguren que no n’estaven assabentats.
Chia ha explicat que “veient que encara no s’ha obtingut cap resposta a la petició, hem demanat en data 27 de setembre de 2023, a l’Oficina Comarcal de Puigcerdà que ens donin explicacions de l’estat de les actuacions que s’han dut a terme en referència al possible trasllat”. El president ha afegit que “conjuntament amb l’Ajuntament de Puigcerdà, tenim una preocupació important pel possible trasllat de l’oficina comarcal d’Acció Climàtica de Puigcerdà a Bellver de Cerdanya”. Actualment, aquesta ja està en funcionament, però donant servei només dos dies a la setmana.
Chia ha indicat que “aquest tancament de portes de l’oficina de Puigcerdà afectaria una part molt important dels ramaders de la nostra comarca, quedant només una oficina oberta a Bellver de Cerdanya. No volem que es vegin perjudicats els usuaris amb aquest canvi ni tampoc l’Ajuntament de Bellver, sinó que volem una millora del servei apostant per un augment de dies d’atenció directa al municipi de Bellver de Cerdanya, conservant l’oficina comarcal a Puigcerdà”. També han recordat que l’Ajuntament de Puigcerdà té un conveni signat amb el mateix Departament, on el consistori “reserva unes noves instal·lacions per ubicar-hi l’oficina comarcal, i aquest no s’ha respectat”.
Aquest canvi d’ubicació, lamenten, “suposaria un greu inconvenient per la comarca i limitaria, injustificadament, l’accés de la ciutadania als serveis sectorials, amb una dispersió que no s’ha promogut des de l’àmbit institucional comarcal”. Per aquests motius, conclouen, “des del Consell Comarcal de Cerdanya i l’Ajuntament de Puigcerdà apostem perquè l’oficina principal del Departament es mantingui a la capital de la comarca i s’augmenti a tres dies a la setmana el servei de l’oficina a Bellver de Cerdanya. Amb aquestes actuacions apostem per un millor servei de l’oficina apostant per la proximitat del servei als veïns”.
Acció Climàtica justifica el trasllat a Bellver
Preguntat per aquest mitjà, des del departament d’Acció Climàtica han explicat que el Departament ja va comunicar el mes de febrer a l’alcalde de Puigcerdà -aleshores, Albert Piñeira- que deixaven sense efectes l’acord de posar Oficina Comarcal al carrer Pic d’Eina, “degut a més de dos anys de retard amb els compromisos”. Des del Departament afirmen que “hem anat parlant amb l’alcalde de Puigcerdà durant tot aquest temps i el mes de juny ja vam fer un conveni amb l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya per instal·lar l’Oficina Comarcal en un espai municipal”. Així, afegeixen que “des de l’Ajuntament de Bellver han adequat els espais en els temps acordats i a partir del 4 d’octubre el personal de l’Oficina Comarcal del Departament ja treballarà i atendrà els usuaris i usuàries des de Bellver”. De tot plegat, asseguren que l’alcalde de Puigcerdà n’està informat.
Des del Departament també han recordat que les oficines comarcals del Departament “són la finestra d’atenció presencial a la ciutadania repartida per tot el país i que executen les actuacions previstes en el seu àmbit territorial; identifiquen necessitats i donen suport principalment al sector agrari de manera personalitzada en els diferents àmbits territorial i en matèries relacionades amb les competències del mateix Departament com agricultura, ramaderia, alimentació, medi natural o gestió d’ajuts, entre d’altres”.