REDACCIÓ (La Seu d’Urgell).- Coincidint amb la cloenda de les ballades d’Amics de la Sardana de la Seu d’Urgell, aquest diumenge s’ha realitzat a la Plaça Catalunya un acte de reconeixement a Maria Dolors Siscart Vidal, que aquest dilluns 25 celebra el seu vuitantè aniversari. Amics de la Sardana i la família de Siscart han volgut celebrar aquesta efemèride tot destacant “l’amor de Siscart per aquesta dansa catalana i, especialment, la feina fonamental de promoció que n’ha fet a la Seu durant més de 50 anys”.
La ballada d’aquest diumenge amb la Bellpuig Cobla, que ha aplegat unes 300 persones, ha fet un recorregut per sardanes del darrer mig segle, tot recordant episodis de la història sardanista de la ciutat, especialment vinculats amb Maria Dolors Siscart. Així s’ha recordat, entre d’altres, la colla urgellenca Espigues d’Or, de la qual ella en va formar part i que va obtenir premis en diversos concursos de sardanes a principis dels anys 60; les audicions de sardanes al Pati Palau, que Siscart promovia des del Bar Batalla durant els anys 70; així com la creació, a finals dels 70, i desenvolupament posterior de l’entitat Amics de la Sardana, de la qual Siscart ha format part activa durant les darreres dècades.
En l’acte de reconeixement ha pres la paraula el president d’Amics de la Sardana de la Seu d’Urgell, Josep Santamaria, que ha destacat “el caràcter emprenedor i tenaç de la Maria Dolors, especialment per fer créixer el món sardanista a la Seu”. També ha intervingut Carles Vall, expresident de la Federació Sardanista de Lleida, qui ha manifestat que “Siscart ha estat un referent per moltes persones que estimen la sardana, ja que des de la discreció i la constància ha contribuït a la promoció de la sardana a la Seu d’Urgell”.
Finalment, un dels fills de Siscart, Albert Batalla, ha agraït la nombrosa presència a l’acte, així com el reconeixement d’Amics de la Sardana a la seva mare. En nom de la família, Batalla l’ha felicitat pels seus 80 anys i li ha fet entrega d’una sardana dedicada a ella i que porta com a títol “Urgellenca”. La peça també a està dedicada a tots els sardanistes de la Seu.
La sardana “Urgellenca”, composta pel prestigiós músic Jordi Molina, s’ha estrenat per primera vegada públicament aquest diumenge 24 de setembre a la Plaça Catalunya de la Seu d’Urgell i interpretada per la Bellpuig Cobla. Batalla ha explicat que “”Urgellenca” és la sardana número 53 del catàleg de Molina i que s’inclourà en un disc de sardanes que gravarà el mateix Jordi Molina al novembre i que veurà la llum el març del 2024.
Més de 200 persones han fet una rotllana gegant que ha encerclat tot el perímetre de la Plaça Catalunya per ballar “Urgellenca”. L’acte ha finalitzat amb la resta de l’audició prevista, donant així per tancada la temporada de sardanes a la Seu.
La figura de Jordi Molina
El compositor i tenorista Jordi Molina és un referent, no tan sols a casa nostra, sinó també a nivell internacional ja que, mogut per la seva capacitat d’innovació, ha desenvolupat una intensa activitat concertística pels cinc continents donant a conèixer l’instrument. Format musicalment als conservatoris de Girona i Barcelona i al Taller de Músics, va ser un alumne avantatjat del mestre Ricard Viladesau. En l’àmbit tradicional d’aquest instrument ha format part de les més prestigioses cobles i orquestres, com Els Montgrins o Maravella, i ha estat membre fundador de la Cobla de Cambra de Catalunya i la Cobla Simfònica Catalana.
Ha estat director de les cobles Vila de Blanes, Flama de Farners i Marinada, del Cor Anselm Viola i en l’actualitat és el director de la cobla Montgrins i instrumentista de tenora a la cobla Principal del Llobregat. En qualitat de director convidat, treballa assíduament amb moltes de les cobles més prestigioses del país i amb formacions diverses. En el terreny de la composició, ha escrit sardanes, obres per a cobla, per a formacions tradicionals, cor, teatre, audiovisuals, cantates, música de cambra i, assíduament, fa arranjaments per a formacions diverses i solistes.