JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- L’Ajuntament de la Seu d’Urgell reconeix que “el model turístic i especulatiu” d’Andorra influeix directament en l’augment del preu de l’habitatge a la ciutat. Així s’ha aprovat per tots els grups, excepte Junts, en la moció presentada per la CUP en el ple d’aquest mes, on es demana un finançament públic que no estigui supeditat als interessos del model andorrà. El document també insta l’equip de govern a no confrontar treballadors a banda i banda de la frontera.
El portaveu de la CUP, Bernat Lavaquiol, ha explicat que “el problema no és que els treballadors pobres d’Andorra han de baixar aquí i llavors a nosaltres ens puja el preu de l’habitatge i hi ha gent que també ha d’acabar marxant, la culpa no és d’aquestes persones, que són les més perjudicades, sinó que és del model econòmic, basat en el turisme de masses: només cal veure que al mes de juliol, a un país amb 80.000 habitants hi ha entrat un milió de persones”. Des de la CUP també han recordat que el preu dels pisos a la Seu d’Urgell va augmentar un 10% el 2022, respecte a l’any anterior.
Punts tombats
El consistori ha rebutjat, amb l’abstenció de l’equip de govern i el vot en contra de Junts i Esquerra, el punt on es demana oposar-se a la construcció o ampliació d’infraestructures que serveixin per a l’arribada del turisme. Així, la tinent d’alcalde de Finances i Promoció Econòmica de la Seu, Gemma Tó, ha apuntat que “evidentment, no ens podem negar al decreixement, i així ho hem dit, però s’ha d’estudiar, s’ha de veure i estudiar cada projecte”.
El darrer punt de la moció també ha estat rebutjat, amb els vots en contra d’Esquerra i Junts, i l’abstenció de l’equip de govern. En aquest, es demanava el decreixement de l’activitat a l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell. El portaveu d’Esquerra, Francesc Viaplana, ha indicat que “creiem que és totalment erroni, justament si tenim una infraestructura on s’hi ha invertit milions, que ens pot connectar amb el món, aprofitem-la al màxim, i el que m’agradaria és que encara hi hagués més activitat”.
En el que han estat d’acord tots els grups ha estat en la importància de mantenir bones relacions amb Andorra. Així, el portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, ha apuntat que “si aquests 1.700 treballadors fronterers no poguessin anar a treballar a Andorra tindríem un problema molt i molt seriós, per tant, siguem constructius, no anem a tirar-nos pedres els uns sobre els altres i busquem solucions, i la moció de la CUP anava molt encaminada a donar la culpa a Andorra”.