MARIA SELLÉS (Bellver de Cerdanya).- Des del passat 4 de setembre i fins aquest divendres, un total de 26 investigadors i estudiants de paleobotànica de fins a set nacionalitats diferents estan participant de la vuitena edició del Congrés Internacional Àgora Paleobotànica. Aquest dijous, el Centre Cívic de Bellver de Cerdanya ha acollit les ponències de la trobada.
L’organitzadora del congrés i investigadora postdoctoral a la UB, Aixa Tosal, ha detallat que “la paleobotànica és la ciència que estudia les plantes fòssils, hi ha gent que estudia només les fulles, altres només les fustes… és una disciplina molt àmplia, i la metodologia a seguir és molt variada: hi ha gent que treballa amb microscopis electrònics, molt avançats i hi ha gent que fa una investigació més clàssica”.
La comarca ha estat un dels indrets escollits per l’organització per dur a terme diverses ponències i una sortida de camp degut a les seves peculiaritats en aquest camp. En aquest sentit, un altre dels organitzadors del congrés i geòleg de la UB, Carles Martin-Closas, ha indicat que “l’interès que té Cerdanya és que havia estat una conca, quan el Pirineu ja estava format, és a dir que era un llac important on s’hi van acumular moltes restes, sobretot de plantes i insectes, i també de mamífers, i és un dels pocs llocs on tenim coneixement de què hi havia en altitud fa onze milions d’anys, ja que la resta de fòssils i jaciments que hi ha a Europa acostumen a ser pròxims a la costa”.
El cicle ha comptat amb més de 30 ponències relacionades amb la disciplina i centrades en la paleobiogeografia. Un altre dels organitzadors i professor de la UB, Josep Sanjuan, ha apuntat que “el tema principal d’aquest congrés és la dispersió d’aquestes plantes, és a dir, com aquestes plantes es distribuïen en els continents al llarg del temps”.
Els organitzadors han destacat que la paleobotànica és una disciplina que, en context de canvi climàtic, permet descobrir informació sobre el clima dels diferents períodes a partir de les restes de les plantes.