Aquests dies s’està duent a terme una nova campanya d’excavacions al Pui de Segur, al Pallars Jussà. En aquesta ocasió s’està delimitant el perímetre d’un conjunt d’una desena de cases.
El director de l’excavació, Walter Alegría, ha explicat que “vam fer una primera documentació, que ara estic corregint, on vam fer unes primeres deteccions d’estructures, d’habitacions, murs i parets, i vam fer unes propostes segons vam anar prospectant. Ara, però, amb l’ajuda d’una màquina excavadora hem pogut retirar la part més superficial d’aquest enderrocament de finals de l’edat mitjana i estem corregint la documentació per elaborar una nova planimetria i entendre l’urbanisme del Pui de Segur a la baixa edat mitjana”.
Així doncs, s’estan trobant les restes pertinents al moment de l’abandó del poblat, entre finals del segle XIV i principis del segle XV, època en què la gent es va traslladant progressivament a la Pobla de Segur i ja hi ha documentada més població a la Pobla que al Pui. Tot i que els habitants comencen a marxar a finals del segle XIII.
El que s’ha excavat fins ara és només una petita part del poblat, que seria molt més gran. En aquest sentit, Alegría apunta que “aquest assentament de vuit o nou famílies potser seria una desena part del poblat, aproximadament, perquè cal tenir en compte que en aquell moment de la baixa edatmitjana les cases tenien aquesta aparença, però això no vol dir que al segle XI, quan tenim les primeres documentacions textuals del poblat, no hi hagués cases de mida més petita. A més, hem de pensar que aquestes famílies convivien amb altres famílies a les Esplugues de Segur i amb unes altres que ja vivien a la Pobla de Segur”.
Els models de vida als diferents espais serien molt diferents, al Pui predominaria la ramaderia, mentre que la Pobla seria molt més comercial. El Pui de Segur es calcula que es va començar a poblar al segle XI, des del voltant de l’església fins a l’exterior on estan excavant actualment, tot i que no es descarta en un futur fer alguna excavació més a prop del temple.
D’aquest jaciment destaca l’alt grau de conservació de les estructures, fet que els permet aconseguir molta informació de l’estil de vida dels habitants de la zona. Precisament cada any, durant les setmanes d’excavació, es fa una visita guiada al públic per donar a conèixer els treballs realitzats i perquè s’entengui sobre el terreny el jaciment.