L’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat inaugura l’exposició ‘Opus’, un diàleg entre l’equipament urgellenc i l’alumnat de segon de secundària de l’Institut Joan Brudieu, de la Seu d’Urgell. La mostra, que es situa en un espai habitualment tancat al públic, és el resultat del projecte ‘El Museu és una escola’, que comença amb una formació al professorat i segueix amb activitats per l’alumnat. Segons explica la responsable de l’equipament, Anna López, “en aquest cas van voler treballar les muralles de la ciutat medieval, vinculades també amb el jaciment del pati de Les Monges, on l’any passat es va fer la troballa de part de la muralla. A partir d’aquí s’han fet visites guiades a diferents punts de la ciutat”.
Per preparar l’exposició s’han fet jornades de treball, que han permès a l’alumnat conèixer i reflexionar sobre murs físics, naturals i mentals.
La mostra està formada per quatre espais: el primer amb unes maletes antigues, que complementen l’exposició permanent ‘Perseguits i salvats’, sobre la segona guerra mundial; un altre amb la deconstrucció del concepte de muralla a partir d’uns cubs; uns finestrals tapiats que simulen unes finestres tapiades durant la construcció del mur de Berlin; i per últim, uns mapes amb tots els conflictes actuals.
La metodologia de treball, com explica la professora de la Universitat de Lleida, Glòria Jové, “els alumnes parteixen del territori, aprenen a mirar-lo i ho porten al segle XXI, amb això ens serveix molt el préstec dels artistes contemporanis. L’escenificació és una barreja entre el treball de l’alumnat i els artistes, que ens ajuden a pensar diferent”.
L’exposició també ha comptat amb la col·laboració de l’artista local, Maria Giró, gràcies a una subvenció del Departament de Cultura.