Una conferència sobre els volcans a l’Alt Urgell ha clos aquest dimarts el cicle ‘Parlem de ciència’. L’activitat ha comptat amb una gran afluència de públic, que ha omplert la sala d’actes de l’Espai Ermengol. El geòleg i estudiós del vulcanisme de la serralada del Cadí, Joan Casòliva, ha parlat sobre els volcans de l’Alt Urgell.
“Podríem dir que els volcans de la Garrotxa tenen 300.000 anys i els d’aquí tenen 300 milions d’anys, però el cas és que a tota la zona del Querforadat, Ansovell, o Lletó tenim les restes d’una activitat volcànica que va ser molt important, amb gruixos de lava de més d’un quilòmetre”.
El magma dels volcans a l’Alt Urgell, extingits fa més de 280 milions d’anys, es va refredar i és el responsable dels granits que es veuen actualment al Pirineu. Casòliva explica que en alguns llocs aquests volcans s’han preservat i en destaca la zona del Querforadat on es poden veure algunes columnes de lava.
Davant el desconeixement per gran part de la població dels volcans d’aquesta zona, el Parc Natural ha editat un llibre titulat ‘El vulcanisme del Parc Natural del Cadí-Moixeró’.
Aquest acte tanca el cicle ‘Parlem de ciència’ que ha comptat amb quatre propostes durant aquest mes d’abril. La regidora de Patrimoni Natural a la Seu, Núria Tomàs, ha indicat que “la idea del Parlem de Ciència era ampliar l’àmbit i fixar-se en aspectes com el canvi climàtic, els volcans o la medicina, i poder obrir la ciència a molts altres fronts, centrant-nos no només en gent de casa nostra, del Pirineu, sinó també de fora”.
Les activitats organitzades durant aquest cicle es poden recuperar a través del canal de Youtube de l’Espai Ermengol.