Salut ha començat aquest dimecres la part pràctica del pla pilot de formació en seguretat alimentària a treballadors de l’hostaleria. Aquest pla pilot es du a terme a les comarques de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran i es fa conjuntament amb les associacions d’hostaleria de Lleida i Girona.
La part teòrica es va fer en tres punts del Pirineu, Sort, Puigcerdà i Vielha i hi van participar una setantena de persones.
El representant de l’Agència de Salut Pública, Francesc Juste, ha explicat que “vam plantejar la possibilitat de fer un pla pilot de manipuladors d’aliments dins de la campanya de la neu d’enguany. En aquesta hi havia dues potes: la de la covid, que s’ha portat des de la Unitat de Salut laboral i el pla pilot de manipuladors”. En aquest darrer cas, ha detallat que “es pretenia impulsar la figura del responsable de seguretat alimentària als establiments de restauració”.
Cal tenir en compte que la normativa actual estableix que cada establiment ha de tenir un responsable en aquesta matèria. Pel que fa a la formació pràctica, aquesta consisteix en visites in-situ a l’establiment per part del formador, de manera que és totalment personalitzada.
Un dels que l’ha començat a fer ha estat el cap de Cuina de l’hotel Solé de la Pobla de Segur, Ignasi Solé, que ha explicat que “va molt bé perquè et diuen les coses que estàs fent malament i que ja no recordes de quan vas fer la formació i t’expliquen normatives que han canviat i no sabies”. “Al final és un refresc d’allò que has de fer perquè les coses vagin bé, ja que al final nosaltres treballem amb la salut de tothom i depenent de com podem crear un problema molt gran”.
La contractació d’aquest servei d’assessorament de forma privada suposa uns costos afegits al restaurador, mentre que aquest pla els permet tenir la formació sense que ells n’hagin d’assumir els costos. La part pràctica és voluntària, però hi ha diversos establiments que van fer la part teòrica que ja s’han apuntat per rebre la visita del formador durant els propers mesos.