La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell i el Servei Català de Salut han estat condemnats per la mort d’un pacient l’abril del 2017. Tal com ha avançat el diari Segre, el Jutjat Contenciós Administratiu número 13 de Barcelona ha considerat provat que en l’atenció d’aquest pacient de 46 anys hi va haver “una evident vulneració de la lex artis, que són els nivells de qualitat professional exigibles, per part dels facultatius i d’altres professionals sanitaris que van atendre el malalt”. Igualment, també assegura que hi va haver “un evident nexe causal entre l’activitat i inactivitat d’aquests i el resultat de mort”.
El pacient va ingressar per ser operat d’una hèrnia discal. Durant aquest ingrés, tal com ha considerat provat el jutge, va contraure una sèpsia que li va acabar provocant la mort uns dies després. En aquest sentit, la sentència assenyala que la infecció s’hauria produït “per una via perifèrica col·locada al braç esquerre a urgències el dia 11 d’abril -el dia de l’ingrés- i que es va mantenir fins al dia 18”.
Tot i que per a la jutgessa no es pot establir en quin moment es va infectar el vial, considera que això no és el més important, “perquè el que és realment rellevant és que no es va canviar la via des del moment de l’ingrés fins al dia 19 d’abril del 2017, un dia abans de produir-se el traspàs”. Això, assegura, demostra que no es van seguir els protocols que recomanen canviar els catèters implantats a urgències a les 48 hores. A més, assegura que tampoc es va fer una comprovació de l’estat del pacient.
Revisió dels processos per evitar que es repeteixi
En conèixer la sentència, l’alcalde de la Seu d’Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Francesc Viaplana, ha manifestat a aquest mitjà que “òbviament acatem la sentència i lamentem molt tot el cúmul de circumstàncies que van acabar amb aquest malaurat desenllaç”. També ha explicat que arran d’aquest cas “s’han revisat els processos de l’hospital per evitar que es torni a produir un cas semblant”.
Viaplana també ha volgut remarcar el fet que la sentència “indica que s’hauria d’haver canviat la via, però no vincula que la sèpsia fos per la via”. També ha confirmat que la Fundació Sant Hospital no recorrerà la sentència.