L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell ha augmentat aquest darrer any un 42,6% el nombre d’usuaris respecte als de l’any 2020. En xifres, aquest equipament cultural de la capital alturgellenca ha obtingut durant l’any 2021 un total de 2.615 de visites, davant de les 1.833 registrades durant el 2020. Malgrat no assolir encara xifres prepandèmia -l’any 2019 l’Espai Ermengol va obtenir un total de 4.186 visites- des de l’equipament fan una lectura “molt positiva” del nombre de persones que han visitat i/o participat en algunes de les exposicions i altres activitats culturals i divulgatives organitzades durant l’any 2021. Cal recordar que l’any 2020, degut al tancament del museu durant prop de tres mesos a causa de l’estat d’alarma i la limitació d’aforaments i mesures restrictives de mobilitat, van provocar que les visites disminuïssin respecte al 2019 un 55,8%.
Pel que fa a les diferents activitats ofertes durant el 2021, des de l’Espai Ermengol destaquen la bona acceptació dels cicles de conferències Parlem d’Història i Desenterrant el Passat que a partir de la pandèmia ha vist consolidat el sistema híbrid d’assistència: de manera presencial a la sala sant Domènec i en línia a través del canal de YouTube del museu. També remarquen que, dins del cicle Desenterrant el Passat, la visita guiada ‘Descoberta arqueològica i vestigis de la muralla al jaciment de l’antic pati de les Monges’, a càrrec de l’arqueòleg Òscar Augé, va obtenir un gran èxit de convocatòria. Una proposta que s’emmarcava dins les Jornades Europees de Patrimoni 2021.
Des de l’equipament també destaquen les activitats on l’Espai Ermengol ha col·laborat activament amb altres institucions com les àrees de Polítiques d’Igualtat i de Gent Gran de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Així, citen els actes commemoratius del 8 de març amb la visita guiada ‘Urgell és nom de dona’ o l’exposició sobre els 90 anys del sufragi femení, taula rodona i taller, en el marc de la commemoració de la Festa de la Gent Gran. També s’han acollit les exposicions ‘La vaga de la Canadenca 1919/2019’, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, i ‘La lluita per l’oportunitat de viure’, organitzada per l’Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic. La primera es va poder visitar a la sala ‘la Cuina’ del centre cultural Les Monges, mentre que la segona es va muntar al mateix Espai Ermengol. “Tots dos són exemples més de col·laboració reeixida entre l’Espai Ermengol i altres institucions del país”, constaten des del museu.
Pel que fa a la tradicional ‘Ruta del formatge’, aquesta s’ha reprès amb la col·laboració d’agències de viatges que han aportat un públic d’altres països. Finalment, durant el 2021 l’Espai Ermengol ha continuat amb el projecte ‘El museu és una escola’, que en l’actual curs 2021-2022 s’ha ampliat a alumnes de secundària i també al públic adult.