REDACCIÓ (Talarn).- L’Escola Agrària del Pallars ha acollit aquest dijous la quarta trobada d’escoles agràries d’indústries alimentàries, que organitzada pel Servei de Formació Agrària, ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’alumnes de quatre escoles catalanes: l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènec, d’Espiells; l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, i l’Escola Agrària de Gandesa, a més de la del Pallars, que ha estat l’amfitriona. L’objectiu de la trobada és que els estudiants es coneguin i tinguin contacte amb altres maneres de produir.

Josep Minguet, cap del Servei de Formació Agrària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha considerat aquestes trobades “molt positives, perquè es generen sinergies i un intercanvi d’opinions dels futurs professionals del sector”, una indústria amb una important carència de professionals formats. “Actualment les escoles agràries només cobreixen el 60% de la demanda del sector”, ha explicat Minguet, tot i que l’any passat gairebé 800 joves es van matricular als cicles formatius de grau mitjà i superior, i uns 8.800 treballadors es van matricular en alguns dels 400 cursos de formació continuada.

Durant la jornada de convivència, tal com ha explicat Mari Pau Montoro, directora de l’Escola Agrària del Pallars, a més de visitar les instal·lacions dels centre, l’alumnat participarà en diferents tallers que sota el fil conductor dels sabors del Pallars estaran relacionats amb la indústria alimentària: “Hi ha un de begudes fermentades amb fruites i verdures, un d’elaboració d’embotits pallaresos, un d’apicultura i un d’al·lèrgens al laboratori de l’escola”. Per Montoro “és molt enriquidor pel territori poder atreure alumnes d’altres zones de Catalunya.
Més enllà de la trobada a l’Escola Agrària dels Pallars, els estudiants també han aprofitat per conèixer les empreses agroalimentàries del Pallars, així com el programa Al teu gust, aliments del Pallars, i el Festival Cordevi, a través de les explicacions de les tècniques de desenvolupament local de l’Ajuntament de Tremp.
L’Escola Agrària del Pallars, va iniciar l’activitat educativa a Tremp el 1976 per formar els futurs professionals del sector agroalimentari, rural i del medi natural de la zona. Aquest any ofereix el certificat professional de ‘Carnisseria i elaboració de productes carnis’ en format dual, que té com a objectiu garantir el relleu generacional del sector de la carnisseria i la xarcuteria al Pallars.