Close Menu
    Més notícies

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra

    desembre 12, 2025

    Un èxit espaterrant!

    desembre 12, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”
    • Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost
    • Quan el món trontolla
    • El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats
    • Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra
    • Un èxit espaterrant!
    • El màster en Gestió d’Àrees de Muntanya celebra el dia Mundial de les Muntanyes a Prat de Cadí
    • El projecte Tió solidari de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu recull 480 kg d’aliments
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Societat»Un estudi fet per la Universitat de Lleida al Pallars conclou que alimentar als animals només amb pastura és clau per revertir el canvi climàtic
    Societat

    Un estudi fet per la Universitat de Lleida al Pallars conclou que alimentar als animals només amb pastura és clau per revertir el canvi climàtic

    maig 12, 2022
    Bestiar dd'una ramaderia del Pallars./ CAL OMÀS.

    Un estudi realitzat per la Universitat de Lleida en una explotació del Pallars Jussà conclou que alimentar als animals només amb pastura és clau per revertir el canvi climàtic. El treball, elaborat pel departament de Ciència Animal de la universitat durant mig any ha comparat tres tipus d’engreix en vedells certificats ecològics: dieta a pinso, dieta a pinso i farratge i dieta a base d’unifeed i pastura.

    Els resultats es presentaran el pròxim 16 de maig a Cal Tomàs, l’explotació ecològica on s’ha dut a terme l’estudi, en una jornada sobre gastronomia i noves tendències ramaderes en què participaran experts en agricultura, ramaderia i sostenibilitat de tota la península.

    L’estudi constata que la carn d’animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d’animals engreixats amb pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d’àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus omega3. D’aquesta manera la ràtio Omega 6 sobre Omega 3 presenta un valor inferior en les dietes farratgeres, aconseguint valors més propers a l’òptim. Les dietes amb major proporció de farratge presenten valors més elevats d’àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la protecció contra el càncer.

    Rendibilitat econòmica per als petits ramaders
    Durant molts anys, l’alimentació dels vedells d’engreix a Espanya ha estat basada en dietes a base de pinso i farratge a voluntat. Els resultats de l’estudi diuen que els farratges resulten una alternativa no només ecològica sinó també viable per als petits productors. Els farratges i les pastures, tant pels seus costos com per la no dependència dels grans mercats, dona una nova oportunitat als petits ramaders ecològics.

    Així doncs, tal com constata el treball, amb uns costos d’engreix assumibles i no dependents, la rendibilitat de les petites explotacions és possible i allibera als ramaders de la dependència de la gran indústria. A més, aquestes conclusions es veuen recolzades per l’augment del cost del cereal durant els últims mesos i per la creixent demanda dels consumidors d’aliments més sans i respectuosos amb els animals i el medi ambient.

    La dieta basada en farratges i pastures al 100% també és més respectuosa per als animals, ja que va més acord amb la fisiologia d’aquests. A més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra. A banda, els experts asseguren que la regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és imprescindible i, una de les poques maneres reals, de combatre el canvi climàtic.

    Jornada divulgativa i gastronòmica a la Pobla
    Dels resultats de l’estudi en parlarà el catedràtic de la UdL Dani Villalba en una xerrada-col·loqui que s’englobarà en aquesta jornada divulgativa i gastronòmica del pròxim 16 de maig. Aquesta girarà al voltant de noves tendències ramaderes i hi participaran altres experts del sector de la ramaderia de pastura, l’agricultura regenerativa de tota la península i la gastronomia sostenible.

    A més, es comptarà amb la presència, entre d’altres, de ramaders i agricultors regeneratius, restaurants sostenibles amb estrella verda Michelin i amb un dels assessors més reconeguts sobre agricultura regenerativa a Espanya, Francesc Font, autor del llibre “Arrelats a la terra” i agricultor de novena generació.

    alimentació estudi La Pobla de Segur Pallars Jussà ramaderia Societat Universitat de Lleida
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    El projecte Tió solidari de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu recull 480 kg d’aliments

    desembre 11, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Aprofitaràs les primeres setmanes d'obertura de les estacions per anar a esquiar?
    16 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.968

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.127

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.409
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.