Un estudi realitzat per la Universitat de Lleida en una explotació del Pallars Jussà conclou que alimentar als animals només amb pastura és clau per revertir el canvi climàtic. El treball, elaborat pel departament de Ciència Animal de la universitat durant mig any ha comparat tres tipus d’engreix en vedells certificats ecològics: dieta a pinso, dieta a pinso i farratge i dieta a base d’unifeed i pastura.
Els resultats es presentaran el pròxim 16 de maig a Cal Tomàs, l’explotació ecològica on s’ha dut a terme l’estudi, en una jornada sobre gastronomia i noves tendències ramaderes en què participaran experts en agricultura, ramaderia i sostenibilitat de tota la península.
L’estudi constata que la carn d’animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d’animals engreixats amb pinso. Els animals alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d’àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus omega3. D’aquesta manera la ràtio Omega 6 sobre Omega 3 presenta un valor inferior en les dietes farratgeres, aconseguint valors més propers a l’òptim. Les dietes amb major proporció de farratge presenten valors més elevats d’àcid linoleic conjugat (CLA), associat a la protecció contra el càncer.
Rendibilitat econòmica per als petits ramaders
Durant molts anys, l’alimentació dels vedells d’engreix a Espanya ha estat basada en dietes a base de pinso i farratge a voluntat. Els resultats de l’estudi diuen que els farratges resulten una alternativa no només ecològica sinó també viable per als petits productors. Els farratges i les pastures, tant pels seus costos com per la no dependència dels grans mercats, dona una nova oportunitat als petits ramaders ecològics.
Així doncs, tal com constata el treball, amb uns costos d’engreix assumibles i no dependents, la rendibilitat de les petites explotacions és possible i allibera als ramaders de la dependència de la gran indústria. A més, aquestes conclusions es veuen recolzades per l’augment del cost del cereal durant els últims mesos i per la creixent demanda dels consumidors d’aliments més sans i respectuosos amb els animals i el medi ambient.
La dieta basada en farratges i pastures al 100% també és més respectuosa per als animals, ja que va més acord amb la fisiologia d’aquests. A més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra. A banda, els experts asseguren que la regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és imprescindible i, una de les poques maneres reals, de combatre el canvi climàtic.
Jornada divulgativa i gastronòmica a la Pobla
Dels resultats de l’estudi en parlarà el catedràtic de la UdL Dani Villalba en una xerrada-col·loqui que s’englobarà en aquesta jornada divulgativa i gastronòmica del pròxim 16 de maig. Aquesta girarà al voltant de noves tendències ramaderes i hi participaran altres experts del sector de la ramaderia de pastura, l’agricultura regenerativa de tota la península i la gastronomia sostenible.
A més, es comptarà amb la presència, entre d’altres, de ramaders i agricultors regeneratius, restaurants sostenibles amb estrella verda Michelin i amb un dels assessors més reconeguts sobre agricultura regenerativa a Espanya, Francesc Font, autor del llibre “Arrelats a la terra” i agricultor de novena generació.