GUILLEM LLUCH TORRES.- Tres representants del Geoparc Orígens es van veure sorpresos el passat 8 de setembre a la nit pel fort terratrèmol que va sacsejar el Marroc. Tots ells eren a Marràqueix, una de les ciutats més afectades pel sisme, assistint a la 10a Conferència de Geoparcs mundials de la UNESCO que se celebra cada dos anys. Aquest any el país amfitrió era el Marroc i la conferència l’organitzava pel Geoparc de M’Goun.
Una de les tècniques, Núria Verdeny, ha explicat que els dos primers dies encara van poder assistir a actes i conferències i, de fet, un dels seus representants en va protagonitzar una. Les altres dues, però, ja no es van poder fer, a causa del terratrèmol.
Verdeny ha detallat que en el moment dels fets, “acabàvem de sopar, amb un grup de companys d’altres geoparcs espanyols i sortíem tot just de la zona de la Medina; nosaltres érem un grup de cinc, els tres del Geoparc Orígens i dos companys, del Geoparc de la Catalunya Central i del Hierro, i vam tenir sort, ja que estàvem en una avinguda bastant ampla, lluny dels murs, amb poc trànsit i amb poca afluència de persones”.
Tot i ser conscients que acabaven de viure un terratrèmol d’una magnitud elevada, ja que el terra es va moure molt, tant de forma horitzontal com vertical, Verdeny admet que fins més tard no van ser conscients de l’abast de la tragèdia.

Més enllà de l’ensurt pel terratrèmol, des del Geoparc expliquen que aquestes conferències són interessants, ja que permeten interactuar amb representants d’altres espais similars. De fet, en aquesta conferència hi van participar més de 1.000 persones de 200 geoparcs d’arreu del món.
Així, Verdeny ha indicat que “aquestes conferències són una oportunitat per interactuar amb experts d’altres territoris, compartir experiències, realitzar projectes en conjunt i debatre temes d’interès com són, per exemple, problemàtiques globals com els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el canvi climàtic, la reducció dels riscos geològics on hi ha un grup de treball a nivell europeu, del qual el coordinador científic del Geoparc Orígens n’és el vicecoordinador”.
Des del Geoparc conclouen que el terratrèmol i les greus afectacions posen de manifest la necessitat de continuar treballant amb la població local d’aquests territoris, amb formació i accions pràctiques que contribueixin a la reducció dels riscos. De fet, assenyalen que aquest és un dels temes principals dels Geoparcs mundials de la UNESCO i afegeixen que, tot i que cap dels assistents a la conferència va resultar ferit en l’incident, l’impacte en les comunitats del voltant de Marrakech reforça la importància d’aquesta feina.