J.P./E.N. (Sort).- Ja fa 12 anys que a Sort es llepen els llavis quan s’acosta Setmana Santa. L’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de formatge artesà (ACREFA), El Tros de Sort i l’Ajuntament organitzen la Fira de Formatges, que vol posar en valor aquest producte artesà i català.
L’edició d’enguany, tal com confirma Joel Font, treballador del Tros de Sort i membre de l’organització de la mostra, ha estat un èxit, “tot i que el temps i l’avançament de la Setmana Santa al març han fet que hi hagi menys gent que en altres edicions”, però “estem molt contents”, continua Font.
Enguany hi participen 20 parades d’elaboradors i elaboradores d’arreu de Catalunya. Les activitats que ja són tradició a la Fira són el maridatge de vins i formatges i tast de vins dels Pirineus, tot i que una de les que més ha cridat l’atenció dels visitants ha estat el tast a cegues organitzat per l’Esperanceta, un personatge molt divertit que tal com explica Marta Erena, tècnica agroalimentària de l’Ajuntament de Sort, “dinamitza molt bé l’experiència”.

A més a més, i adreçat a un públic familiar, hi ha un taller de gelat i una gimcana autoguiada per conèixer Sort, en la qual es descobreix el procés d’elaboració del formatge i un tast realitzat pel sommelier Ramon Roset, durant el qual explica com es menja el formatge i com s’ha de maridar.
Tant divendres com dissabte, la fira s’ha posat en marxa a les 10 del matí, i ha comptat amb actuacions musicals per amenitzar la jornada.