Close Menu
    Més notícies

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    Quan el món trontolla

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025

    Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra

    desembre 12, 2025

    Un èxit espaterrant!

    desembre 12, 2025
    Facebook X (Twitter) LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”
    • Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost
    • Quan el món trontolla
    • El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats
    • Junts exigeix agilitat perquè els pirinencs puguin utilitzar més serveis de l’hospital d’Andorra
    • Un èxit espaterrant!
    • El màster en Gestió d’Àrees de Muntanya celebra el dia Mundial de les Muntanyes a Prat de Cadí
    • El projecte Tió solidari de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu recull 480 kg d’aliments
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • agenda
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Cultura»Restauradors pallaresos divulguen el Facit de Carnaval entre els més joves per evitar que es perdi
    Cultura

    Restauradors pallaresos divulguen el Facit de Carnaval entre els més joves per evitar que es perdi

    febrer 21, 2022
    Taller d'elaboració de Farcit de Carnaval a Sort. / M.B.F.

    Sort ha acollit aquest dilluns al migdia un taller sobre l’elaboració del Facit de Carnaval obert a tothom però dirigit sobretot al públic infantil i juvenil. L’ha impartit l’Associació Gastronòmica la Xicoia, formada per restauradors del Pallars, amb l’objectiu de divulgar aquest embotit tan característic d’aquestes dates i evitar que es perdi.

    Un dels integrants de la Xicoia, Aleix Aytés, ha explicat que, fa uns anys, el concurs de Facit que es feia el dimarts de Carnaval va anar molt a la baixa: “abans tenia un nom brutal i la gent hi participava molt, però es va anar perdent i l’últim any només hi va haver dos o tres participants”. Tement que això acabés significant la desaparició també de l’embotit com a tal, l’entitat va iniciar un seguit d’accions per tal de divulgar-lo, i el taller d’aquest dilluns va en aquesta línia.

    Aytés ha indicat que “el taller va encarat als nens perquè són els que han d’insistir a casa perquè es consumeixi Facit de Carnaval”. En aquest sentit, des de l’associació voldrien “que la gent d’aquí, quan vagi a la carnisseria o al restaurant, demani Facit”. “Si ho podem estendre i donar-lo a conèixer a fora o entre els turistes, perfecte, però el més important és que es conservi aquí, se segueixi consumint per Carnaval i no es perdi la tradició”, afegeix.

    Taller d’elaboració de Facit de Carnaval a Sort. / M.B.F.

    A banda de fer aquest taller dirigit als infants, representants de la Xicoia, altres veïns i veïnes de Sort i alumnes de l’Escola d’Hostaleria, han elaborat aquest dilluns uns 40 Facits que es repartiran el dimarts de Carnaval, durant la calderada que es farà al Riuet. Aytés ha explicat que, abans, després de l’escudella s’oferien truites, però que justament per promocionar el Facit de Carnaval, s’ha optat per acompanyar la sopa amb aquest embotit. La quarantena de peces que s’han elaborat aquest dilluns, doncs, es repartiran entre les 300 o 400 persones que està previst que s’apleguin a la calderada.

    Un embotit consistent

    El Facit de Carnaval és un embotit fet de carn de poc que té la peculiaritat que s’emboteix a dins de l’estómac del mateix animal. “Aquest fet fa que sigui més especial, perquè cada porc només té un estómac i això fa que cada embotit sigui únic”, indica Aytés. Pel que fa als ingredients, explica que els bàsics són la cansalada, el pa, l’ou i les panses, que són els que provoquen una barreja de gust dolç i salat. Aytés, però, explica que cada casa l’elabora a la seva manera i que, en el seu cas, hi posa cansalada viada, carn magra amb el seu greix, greix i pernil.

    Taller d’elaboració de Facit de Carnaval a Sort. / M.B.F.

    Pel que fa a l’elaboració, explica que “tot plegat es tritura, s’amassa, s’emboteix a l’estómac del porc, es cus, es fa bullir una hora i mitja a foc molt suau, es deixa reposar un dia i l’endemà ja es pot menjar, ja sigui fred o calent, passant-lo suaument per la paella”. Aytés remarca que “es tracta d’un embotit de festa que té molta potència energètica” i que es creu que es consumia en aquesta època per preparar el cos per a l’abstinència de la Quaresma.

    Torna el Carnaval

    L’elaboració del Facit ha donat el tret de sortida als actes festius del Carnaval a Sort, un dels més concorreguts de l’Alt Pirineu. Després que l’any passat s’haguessin d’anul·lar bona part dels actes per la pandèmia, enguany s’han recuperat. Començaran aquest divendres i s’allargaran fins al dimarts 1 de març amb una vintena d’actes previstos.

    carnaval cultura Farcit de Carnaval gastronomia Pallars Sobirà Sort
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    Un èxit espaterrant!

    desembre 12, 2025
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    La teva opinió importa

    Aprofitaràs les primeres setmanes d'obertura de les estacions per anar a esquiar?
    16 Vots
    Vota

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : mbellera@cadenapirenaica.com
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    últimes notícies

    Iniciatives pirinenques entre les premiades als “Projectes Arrelament al Territori”

    desembre 12, 2025

    Rialp reobrirà definitivament al febrer l’accés a Escàs i Caregue després de l’esllavissada de l’agost

    desembre 12, 2025

    El Concurs Escolar de Nadales de l’Alt Urgell compta amb més de 1.800 treballs presentats

    desembre 12, 2025
    Publicacions més vistes

    Rescaten dues famílies que feien barranquisme a Bóixols perquè els nens no podien continuar per cansament i fred

    maig 13, 202317.968

    Denuncien l’obertura d’una pista de més de 300 metres de llarg en una zona boscosa protegida de Coll de Nargó

    setembre 5, 202317.127

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20229.409
    Pirineus Digital
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2025 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.