Aquests dies s’estan plantant 1.200 plançons de pomera i cirerer a les valls de Tavascan i Lladorre, en el marc del projecte d’enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres del Pirineu. Es tracta d’una iniciativa que duen a terme conjuntament la Fundación Oso Pardo i Endesa.
En aquest sentit, des de la Unitat de Medi Ambient d’Endesa, Alejandro Rodríguez Palau, explica que “l’objectiu és millorar l’ecosistema de l’os bru en aquest entorn i ho volem fer plantant un total de 7.000 arbres fruiters, concretament cirerers i pomeres”. Amb els seus fruits, ha afegit, “abastirem la cadena atròfica de l’os, de manera que pretenem millorar la seva qualitat de vida i la de l’entorn”.
Els 7.000 arbres són la suma d’aquesta actuació més la que es farà durant la tardor, on es plantaran més de 5.000 arbres entre el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran.

El projecte s’engloba dins del Pla de conservació de biodiversitat d’Endesa, que va començar l’any 2013 i que cada any es compon de més de 20 projectes per millorar el capital natural i la biodiversitat en els entorns on opera la companyia.
El procés contempla també el manteniment de plantes autòctones. És per això que han treballat de la mà de Forestal Catalana. L’enginyera de Monts de la Fundación Oso Pardo Pirineus, Maria Gómez, ha detallat que “el primer any s’ha recollit la llavor, s’ha estat produint en un viver de Tremp i, a continuació, en el cas dels pomers, que són de varietats locals tradicionals de muntanya, s’han recollit fins a 19 varietats totes de la zona del Pallars”. Posteriorment, un expert en aquestes varietats “ha recollit fins a 500 esqueixos per produir les més de mil pomeres que es planten avui”.

La productivitat, però d’aquests arbres, encara es farà esperar. Així, el tècnic de la Fundación Oso Pardo Pirineus, Marc Alonso, ha indicat que “encara és una mica aviat, perquè els fruiters encara no han començat a produir, ja que això és una cursa llarga, una aposta a llarg termini, de futur”.
Els impulsors del projecte també han destacat que sempre contracten empreses locals per a fer els treballs.