M.B.F. (La Seu d’Urgell).- Fins a set restaurants de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès participaran en la 33a edició de la Mostra Gastronòmica d’Andorra i Pirineus que se celebra els dies 8 i 9 de novembre a Ordino. Així s’ha anunciat a la presentació de l’esdeveniment, que per primera vegada s’ha fet en una població del Pirineu català, concretament a la Seu d’Urgell, on, a més, s’ha donat a degustar alguns dels plats que els dos restauradors urgellencs portaran a la mostra.
Aquesta és la xifra més alta de participants catalans a la mostra en els seus més de trenta anys d’història i la voluntat és continuar apostant per augmentar-ne la presència. Precisament, des de l’edició passada es compta amb el suport de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Andorra, fet que ha portat que la mostra hagi passat a incorporar Pirineus en la denominació.

La Mostra Gastronòmica d’Andorra i Pirineus s’ha consolidat al llarg dels anys com un dels esdeveniments més destacats del calendari gastronòmic del Principat. Enguany compta amb la participació de 20 establiments, els 7 catalans i 13 andorrans. I s’ha convertit en un punt de trobada de xefs, restauradors, productors i aficionats de la gastronomia tant d’Andorra com dels Pirineus. A més, continua apostant per dues iniciatives engegades durant el trentè aniversari i que any rere any agafen més força: el Saló Ordino Gourmet, i el Gastrolab, amb tallers i degustacions amb experiències gastronòmiques per a totes les edats. I que esgoten ràpidament les entrades que ja es poden adquirir a través de la pàgina web del Comú d’Ordino.
El dissabte al migdia estarà dedicat als cuiners emergents, que faran una classe magistral cadascú, amb la voluntat de fomentar la nova generació de cuiners. Els protagonistes seran Josep Moráguez, xef del restaurant l’Ensegur, i Sofia Sarasqueta, cap de rebosteria del restaurant amb estrella Michelin Ibaya. El dissabte a la tarda hi haurà diferents tasts de productes: mel, formatges, bou i vedella, i vins. I diumenge estan previstos dos tallers infantils, un de dolç i un de salat.
El vi, producte convidat d’enguany
La presència catalana no acaba amb els productors i restauradors. Durant la presentació, s’ha anunciat també que el vi serà el producte convidat i, a través d’una col·laboració amb l’INCAVI, durant la mostra de diumenge, on s’espera uns 380 comensals, se servirà una selecció de vins amb denominació d’origen catalana amb la voluntat de reforçar el vincle entre el territori pirinenc i la cultura enològica de qualitat.
Cal destacar que la mostra compta amb una part solidària, ja que l’1% recaptat en les diverses activitats de pagament, així com de la venda dels productors a l’espai firal, es destina a una causa benèfica que enguany és a la secció de solidaritat alimentària de l’ONG UNICEF.
Un tast de la mostra a la presentació
Durant la presentació d’aquest dimecres a la Seu d’Urgell, els dos restaurants que seran presents a la mostra han ofert un tast de les creacions que estan preparant per portar a la mostra.

Albert Formentí, del restaurant La Glorieta de la Seu d’Urgell, ja fa anys que participa a la mostra i ho valora de manera molt positiva, a banda de posicionar-se, també en destaca el fet que “cada any has de presentar dos plats nous i, ja que ho fas, ho fas amb certa gràcia per mirar de sorprendre el públic”. Formentí destaca per plats de tradició catalana però sempre amb un toc personal i innovador, i els plats que durà enguany a la mostra en són un exemple: “presento el torró de foie mi cuit amb ametlla garapinyada i figa, i de segon presento un morro de bacallà a baixa temperatura amb un cremós de patata dolça i una holandesa de ratassia”.

Per la seva banda, Helena Costa i Jordi Palou, del recent estrenat restaurant Taraó, de la Seu d’Urgell, participen per primera vegada a la mostra i creuen que és una oportunitat per donar-se a conèixer a altres bandes del Pirineu. En el seu cas, seguint la línia del seu establiment, fusió de cuina catalana i japonesa, ja que consideren que tenen molts elements en comú, han presentat un dels plats que portaran a la mostra: “una careta de porc, un mar i muntanya molt reivindicatiu de la cuina catalana on barregem porc i sardina amb dues tècniques. Una molt tradicional japonesa i una molt tradicional catalana”.


