M.B.F / J.P.O. (La Seu d’Urgell).- Cent anys després de la seva desaparició, els carrers de la Seu d’Urgell han tornat a veure ballar l’Ossa. Ha estat aquest dissabte, en el marc dels actes de carnaval, i gràcies a la recuperació que n’ha fet la Germandat de Sant Sebastià.
La tradició es va perdre a la Seu d’Urgell fa un segle, però a la comarca es va mantenir a Vilanova de Banat fins a l’any 1956, i encara hi havia testimonis que ho van viure. Cal recordar que en altres poblacions pirinenques ben properes, com Encamp, o més recentment Ordino, així com en algunes del Vallespir, també se celebra aquesta tradició, que fa poc ha estat reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

A la Seu, el ball s’ha fet en un format adaptat, sense agredir la figura de l’Ossa i amb participació femenina. La iniciativa, que ha despertat força interès entre el públic, ha comptat amb una persona disfressada d’ossa, el personatge del domador i diferents caçadors i caçadores, que han estat acompanyats per una cobla.
El Ball de l’Ossa ha començat amb l’esmorzar dels caçadors, ha continuat amb l’Arruix i ha arribat a la plaça Patalín, on s’ha fet la primera actuació. La proposta ha seguit amb una cercavila fins a la plaça dels Oms, on s’hi ha fet l’últim ball.
A banda del Ball de l’Ossa, el carnaval de la Seu també ha comptat aquest matí amb la tradicional cantada de l’Estudiantina. La celebració continuarà a la tarda amb la rua de Carnestoltes i el concurs de colles.