REDACCIÓ (Sort).- Aquest dimecres, alumnes de l’Escola d’Hoteleria de Sort, amb el suport de l’Associació Xicoia, han ensenyat a l’alumnat d’ESO de l’Escola Angel Serafí, a elaborar facit, una de les receptes més representatives del patrimoni gastronòmic de la localitat. L’activitat, que forma part de la programació de Carnaval, busca involucrar els joves en la preservació d’aquest patrimoni local, alhora que els introdueix en el món de la gastronomia professional.
Com ja és tradició, el dimarts de Carnaval, 4 de març, es realitzarà el Concurs de facit, una competició oberta a tothom que premia la millor elaboració del facit de l’any. Els participants poden inscriure’s prèviament i lliurar els seus facits a un jurat qualificat, que valorarà criteris com el sabor, la textura i la presentació. El guanyador del concurs rebrà un premi especial i serà reconegut com el millor elaborador del Facit de Carnaval 2025.

Enguany, en el marc de Catalunya, Regió Mundial Gastronòmica, s’han organitzat noves activitats amb l’objectiu d’incloure un públic més ampli en la preservació i coneixement d’aquesta recepta tradicional. Així, el dilluns 17 de febrer es va realitzar un taller de facit obert a tot el públic al Cafè Pessets de Sort, on les participants van poder aprendre a elaborar aquest embotit emblemàtic.
El Facit de Carnaval continua sent una part fonamental de la cultura gastronòmica del Pallars Sobirà. Amb aquestes iniciatives, s’està treballant per preservar i difondre aquesta recepta local, amb un especial focus en garantir la seva continuïtat entre les noves generacions. L’Associació Xicoia, amb el suport de l’Ajuntament de Sort, segueix compromesa a fer d’aquests esdeveniments una oportunitat de cohesió social i enfortiment de la identitat local.