JOSE BERGÉS (La Seu d’Urgell).- El Carnaval de la Seu d’Urgell compta en la seva programació, des de fa tres anys, amb la recuperació d’una tradició centenària, la celebració del ball de l’ossa. Aquesta festa, que ja es fa habitualment a altres llocs del Pirineu, a la Seu va arrelant entre la població cada cop més, gràcies a la Germandat de Sant Sebastià de la Seu, que va iniciar el procés de recuperació fa tres anys.
Enguany, moltíssima gent es va aplegar la setmana passada per veure aquest ritual a la plaça Soldevila, des d’on va partir el ball, que va passar pel carrer Font, la placeta de Sant Miquel, fins acabar en la plaça Patalín.
El ball de l’ossa és un ritual que es realitza a molts pobles del Pirineu i països europeus muntanyosos, on l’os era present. Associada a l’època de carnestoltes, a la Germandat de Sant Sebastià no li ha estat fàcil recuperar aquesta festa, atesa la poca informació històrica que es té d’ella. Tot i així, segons Santi Ripoll, germà major de la Germandat, estan contents davant la rebuda de la gent de la Seu d’Urgell que, a poc a poc, està fent seva aquesta proposta després de molta feina i reunions per trobar la millor manera de gaudir-la.

D’altra banda, completant les activitats de la diada, durant la tarda s’han fet unes xerrades al voltant de la festa, com la realitzada per l’agent rural Gabriel Lampreave per explicar com reaccionar davant la possibilitat, cada vegada més real, de trobar-se un os durant una excursió o mentre es busquen bolets. El seu suggeriment és clar: utilitzar el sentit comú.
Posteriorment, Santiago Lavin, catedràtic de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha parlat de les bondats de la carn de caça, un producte natural i gens adulterat, que poc a poc, es va introduint en el nostre mercat alimentari.