REDACCIÓ.- Aprofitant que els partits polítics s’estan preparant per a les pròximes eleccions municipals, els membres de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran han preparat un seguit d’actuacions i compromisos que podrien incloure en els respectius programes electorals. Aquestes actuacions també podrien formar part dels plans d’acció municipals que solen elaborar els consistoris resultants com a fulls de ruta del nou mandat, tal com han explicat des de la Taula.
Les actuacions es recullen en un document elaborat amb les aportacions dels membres de la Taula plantejades durant la darrera reunió plenària d’aquest grup de treball, una trobada que es va celebrar el passat novembre al refugi Comes de Rubió, al Pallars Sobirà. Les peticions incloses en aquest document també s’han inspirat en la “Declaració per al manteniment, la recuperació i la protecció de la xarxa de camins tradicionals dels Pirineus”, un decàleg que va presentar la Taula el novembre de 2018.
La importància dels camins en ple segle XXI
Des de la Taula han indicat que els camins, com a patrimoni a conservar, ordenar i mantenir, i el foment de la mobilitat lenta “poden semblar temes secundaris o poc prioritaris per als municipis. Res més lluny de la realitat”.
En aquest sentit, han apuntat que “els camins són un patrimoni municipal que es reivindica al segle XXI amb nous usos molt demandats per la població local i també per la visitant, com s’ha pogut demostrar durant i després de la pandèmia de la COVID-19”. De fet, afegeixen que “s’ha vist que en molts casos calen mesures per regular l’accés i els usos que tenen lloc als camins”.
D’altra banda, en un context global d’emergència climàtica, han apuntat, “la mobilitat lenta, que aprofita aquests camins, és més necessària que mai, per a la salut planetària però també per a la salut de les persones”.
Una vintena d’accions i compromisos repartits en sis àmbits
Els 20 compromisos i actuacions que es proposen en el document presentat s’estructuren en sis àmbits: Model de municipi: aposta clara pels camins públics; Recursos econòmics estables per al manteniment de camins; Inventariat i planificació dels camins; Senyalització i equipaments associats als camins; Comunicació, pedagogia i participació; i Treball a escala supramunicipal per als camins i les connexions ciclistes.
Les propostes incloses en cada àmbit van des de plantejaments de caire més estratègic —com ara “equiparar i defensar els camins a peu davant dels camins rodats” o “posar en valor els camins per les funcions i oportunitats que generen”— a actuacions més concretes i específiques —com “coordinar les accions de manteniment i gestió de camins amb els consells comarcals i els parcs naturals”, “assumir el compromís d’elaborar l’inventari municipal de camins atès que es tracta d’una obligació legal”, o “establir un canal de comunicació d’incidències en els camins a escala municipal o, si es pogués, a escala comarcal”—.
Aquest document per a futurs alcaldes i alcaldesses és una iniciativa inclosa en el Pla d’accions 2022-2023 de la Taula de Camins, aprovat el passat mes de juliol.