El Festival Gastronòmic Vianda, a la Pobla de Segur, amplia la programació per fomentar la cultura dels productes de proximitat. La quarta edició ha comptat amb tres dies d’activitats, que han tancat aquest dissabte, 20 de setembre amb la jornada central.
Activitats prèvies
El dijous, dia 18, la proposta va començar amb un taller sobre les peces i opcions que ofereix el corder, a càrrec de Carns Bastús; que es va complementar amb el maridatge del celler Solana Roivert. L’endemà va ser el torn pels més petits amb un conta-contes sobre les verdures amb Alba Jussà.

Fomentar el món rural
L’esdeveniment busca crear consciència sobre tot el procés que segueixen els productes de proximitat i els agents que hi impliquen, des dels pagesos, fins els productors. Per aquest motiu, un dels reptes del Festival és descentralitzar les activitats i crear nous espais, on fer valer l’oferta local.
En aquest sentit, durant la jornada també s’ha organitzat una fireta amb parades d’artesans i altres elaboradors, amb aliments com mel, oli, cervesa, licors o formatge.
D’altra banda, el coneixement del món rural també s’impulsa entre els més petits. En aquesta edició ha estat a través d’un espectacle de Xip-Xap, que ha tractat sobre la transhumància, amb corders.

Fusió de dolç i salat
Un dels moments destacats és la demostració de cuina d’una persona convidada. Enguany ha estat Lluc Crusellas, mestre xocolater, que ha donat a conèixer diferents receptes que combinen xocolata i carn.

Espai brasa, el tret diferencial
La jornada compta amb un espai habilitat amb diferents barbacoes. A primera hora per a fer-hi l’esmorzar, al migdia pel vermut i al vespre, l’hamburguesa. Precisament, el regidor de Promoció econòmica, Josep Maria Tirbió, remarca que “els visitants en són part activa perquè cadascú s’agafa la seva hamburguesa i la pot coure al punt que més li agradi”.
El format, més enllà del producte final, busca que els participants s’impliquin en els diferents processos.


