MERITXELL BELLERA FRANCÈS (La Pobleta de Bellveí).- Una jornada tècnica sobre “Embotits del porc. Patrimoni gastronòmic i cultural del Pallars” donarà aquest divendres el tret de sortida a la Fira ramadera de la Pobleta de Bellveí. Un esdeveniment que s’allargarà tot el cap de setmana i que comptarà amb el vuitè Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català el dissabte i el vint-i-quatrè Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus, Mostra i mercat d’altres races i mostra d’ovella xisqueta.
A banda, durant els dos dies de fira hi haurà demostració d’oficis artesans de l’Associació de Puntaires de la Vall Fosca i degustació de mostillo i freginat. El diumenge també hi haurà una demostració d’elaboració de sabó de casa.
A més, a la casa de la Vila es podrà visitar l’exposició “Era, era… i ara ni paller ni era”, realitzada pel Museu Hidroelèctric de Capdella i les veïnes de la Pobleta. Es tracta d’un recull gràfic que servirà per recordar i homenatjar aquests espais, cabdals a les cases i a les explotacions ramaderes fins a mitjan segle XX.
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2022/09/era-300x224.jpg)
![](https://pirineusdigital.cat/wp-content/uploads/2022/09/era-300x224.jpg)
L’exposició serveix com a record de l’era, un lloc que amb fenòmens com la mecanització del camp, el despoblament i els canvis d’usos, va quedar relegat a ser un espai d’oci, on posteriorment es van edificar cases, pisos o garatges. Per valorar i reflexionar sobre aquests usos i els seus canvis, el Museu i les veïnes de la Pobleta han organitzat aquesta mostra, on es donen a conèixer eres, terrats, ubles i altres espais que han servit per batre, munyir o criar-hi animals en un principi, per passar a tenir altres utilitats més endavant. També es tracten les eines i oficis vinculats a eres i pallers, alguns ja desapareguts.
A més, durant aquests dies també es realitzaran altres activitats per a tots els públics com activitats infantils, música i tallers. Els carrers de la Pobleta acolliran també la fira de productes artesans i els restaurants del poble oferiran el menú tradicional de Fira: girella, cap i pota de corder i postres de músic.