JUDIT PUJOL / GUILLEM LLUCH (La Seu d’Urgell).- La Seu d’Urgell ja escalfa motors de cara a la Fira de Sant Ermengol, que tindrà lloc del 14 al 16 d’octubre. L’alcalde i el vicealcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana i Jordi Fàbrega, respectivament, així com la tinent d’alcalde de Promoció de la ciutat, Mireia Font, n’han donat a conèixer tots els detalls aquest dimarts.
Pel que fa a la Fira de formatges, que arribarà a la 28a edició, aquesta comptarà amb 49 formatgeries artesanes, entre les quals hi haurà la convidada d’enguany, provinent de Villaluenga, a Cadis. Des de l’Ajuntament han apostat per mantenir les formatgeries situades en casetes de fusta, al carrer. Recordem que aquesta va ser la solució que es va idear per a l’edició de l’any passat, quan la pandèmia no va permetre fer la fira a la pista polivalent, en ser un espai tancat.
Des del consistori creuen que el format de casetes al carrer dona una mica més de marge a la fira per créixer, ja que a l’interior de la pista polivalent ja no hi havia més espai. En aquesta ocasió, les parades es col·locaran una mica més juntes que l’any passat i aniran des del pàrquing del doctor Peiró fins al pavelló i la pista polivalent. En aquest darrer espai, mentrestant, s’hi mantindran les aules de tast i el jurat, així com una caseta per comprar els tiquets de degustació, una parada amb diferents vins elaborats al Pirineu i una de cervesa del Pallars.
De fet, una altra de les novetats d’enguany és que s’incorporarà ja la presència d’alguns vins del Pirineu, arran de l’acord signat fa uns mesos amb la Fira del Vi del Pirineu de Talarn, al Pallars Jussà. El que s’eliminarà, però, és la jornada tècnica i les mostres de cuina. En canvi s’apostarà per una dotzena de tastos. En aquest sentit, Mireia Font ha detallat que “s’ha volgut variar una mica i fer degustacions i maridatges, com ara de xocolata i formatge, per fer una cosa una mica diferent, però no hi haurà directament cap demostració de cuina, perquè no ens acabaven de funcionar” .
D’altra banda, la ciutat recuperarà la mostra de vehicles, els foodtrucks, la part no alimentària amb 65 parades i la zona d’alimentació general, amb 45 parades més. En total, seran tres quilòmetres de parades, tal com ha detallat Jordi Fàbrega, que ha explicat que, en el cas d’aquestes darreres, “la idea inicial és ubicar-les als carrer Sant Domènec i Bisbe Benlloch, sempre i quan no tinguem les obres del carrer Major acabades, ja que sinó, s’ubicaran allà”.
L’esdeveniment també proposarà actes culturals, com una ballada de swing, una trobada de corals del Pirineu i el Concurs Comarcal del Cavall Pirinenc Català.
Premi per a Pep Palau
Pel que fa al premi ‘Amic del formatge’, s’ha anunciat que en aquesta ocasió serà per a Pep Palau, que enguany es jubila, després de molts anys tenint cura del concurs de la fira i de molts altres àmbits del certamen.
Finalment, Francesc Viaplana ha destacat que, després de gairebé tres dècades, la Fira de formatges s’ha consolidat com un dels elements distintius de la Seu i enguany recuperem un fira amb normalitat, sense les restriccions derivades de la covid”. Viaplana també ha posat en valor el fet que “en aquests anys han passat ja més de 100 formatgeries artesanes per la Seu”.