JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- La programació cultural de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell ha començat amb un joc de taula, a partir de 12 anys, que converteix els participants en formatgers artesanals. Es tracta de ‘Fromage’, una activitat d’origen francès, que es va donar a conèixer al Festival del Joc del Pirineu, i que ara s’ha tornat a mostrar, en exclusiva, ja que encara no ha sortit a la venda a l’Estat Espanyol.
Marc Travé, de Quimera Entertainment Company, ha explicat que la finalitat del joc és que els jugadors tirin endavant les seves petites formatgeries: “Les persones que estiguin jugant interpreten a petites empreses formatgeres que han de cuidar la seva imatge en festivals, les seves xarxes de distribució, la seva producció… i han d’anar fent col·locació dels diferents treballadors o peons”.
Una particularitat del joc és la forma del taulell, que és circular, i gira en cada torn, perquè els participants juguin simultàniament. Cada secció de la superfície correspon a diferents fases de la producció i distribució del producte. En aquest sentit, Marc Travé ha remarcat que “has d’anar planificant els teus pròxims moviments perquè tots sabem que hi ha formatges que maduren poc i n’hi ha que han d’estar molt curats, llavors has d’anar tenint en compte el tipus de formatge que vols fer, sabent que llavors podràs recuperar l’operari d’aquí un, dos o tres torns i al mateix temps has d’anar preveient les teves actuacions perquè ara em toca anar a ocupar-me de la distribució, però després al següent torn tinc les seccions de festivals. És un joc en què has d’estar molt atent al que estan fent totes les persones que hi ha a la taula”.
Les propostes culturals al voltant de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell continuen al llarg de tot aquest cap de setmana de fira amb concerts, mostres de circ, lectura de contes, exhibició de dansa i la Trobada de Corals.


