JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- La Fira de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell, amplia la seva presència al centre de la ciutat, amb la integració de l’espai d’Autofira i cotxes clàssics en carrers propers a la Mostra de Formatges Artesans del Pirineu. L’esdeveniment també augmentarà el nombre de parades de venda ambulant i recuperarà la fira d’entitats, que s’ubicarà a la plaça de les Monges.
Com ha explicat Gemma Tó, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i regidora de fires, Mercats i Comerç de l’Ajuntament de la Seu, “l’any passat va ser un any de canvis molt profunds, vam fer les coses poc a poc, i ara hi portem també l’Autofira i la mostra de vehicles clàssics, ubicada a l’avinguda Pau Claris fins la passeig Pasqual Ingla, i d’aquí a la plaça de Joan Sansa”. “D’aquesta manera, ha afegit Tó, aconseguim que tota la Fira se celebri al centre i a la vegada s’allibera el pàrquing municipal del Dr. Peiró i terrenys adjacents, aconseguint més de 300 places d’aparcament gratuïtes durant el cap de setmana de la fira”. En conseqüència, la fira ambulant passarà a instal·lar-se al carrer Llorenç Tomàs i Costa, des del carrer Mare Janer fins al passeig Pasqual Ingla.

D’altra banda, en aquesta edició, la distinció Amic del formatge busca crear sinergies amb altres àmbits, i per això s’ha atorgat a l’Escola Agrària del Pirineu. “Volem reconèixer la trajectòria d’una institució que des de fa anys és molt més que un centre de formació; és un referent i un motor de transformació, i és una peça clau en la consolidació d’un model de formatgeria artesanal i de qualitat arreu del nostre país”, ha comentat Christina Moreno, regidora d’Esdeveniments i Educació de l’Ajuntament. Amb aquest guardó l’Ajuntament reconeix cada any a una persona o entitat que amb la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge artesà del Pirineu.
A més, Nati Valls, com a formadora, i Jesús Aranburu, com a formatger, rebran les mencions honorífiques per la seva implicació en la fira. A la primera, per la seva tasca tant a l’Escola Agrària del Pirineu com en cursos i formacions específiques dins de la Fira. Pel que fa a Aranburu, es reconeix la presència a la fira d’aquest formatger basc des del primer any.
En aquesta edició, la formatgeria convidada serà La Covacha, amb l’objectiu de donar visibilitat a un projecte que aposta per la conservació d’una raça de cabra, la papoya, en perill d’extinció. “Aquesta raça està considerada com el producte d’un creuament antic entre el tronc pirenaic i la població caprina autòctona de la zona”, ha puntualitzat Tó.
La Fira de Sant Ermengol se celebrarà el cap de setmana dels dies 17, 18 i 19 d’octubre.


