REDACCIÓ. (La Seu d’Urgell).- Els dies 13 i 14 de juny, la companyia de teatre palestí The Freedom Theatre, que dirigeix Ahmed Tobasi, visitarà la Seu d’Urgell, en una ruta que el portarà també a d’altres poblacions catalanes en el marc de la iniciativa Som Constructores. Durant aquesta minigira, Tobasi impartirà diversos tallers de teatre polític i construcció de moviments, que en el cas urgellenc, és possible gràcies a la col·laboració entre l’Associació Catalana Per la Pau (ACP) i l’Escola de Teatre de la Seu d’Urgell.
La proposta pel dijous, 13 de juny, a les 21:00 hores, serà una xerrada-col·loqui organitzada per l’entitat La Seu per Palestina amb Ahmed Tobasi i membres de l’ACP a l’Ateneu Popular de l’Alt Urgell, mentre que el divendres, 14 de juny, a les 18:00 hores, els dos directors del Freedom Theatre realitzaran un taller de teatre destinat a participants de l’Escola de Teatre de La Seu d’Urgell que portarà per nom “Teatre polític i construcció de moviments”.
Ahmed Tobasi és el director artístic de la companyia, amb seu al camp de persones refugiades de Jenin, A Cisjordania. Tant ell com el centre han estat al punt de mira durant les últimes incursions de l’exèrcit israelià a Jenin.
Context polític
La ciutat de Jenin és un dels focus que pateix més violència, i durant la setmana del 20 de maig, el camp de persones refugiades de la ciutat va patir una nova onada de repressió per part de l’exèrcit israelià. L’exèrcit va assassinar 19 persones de la població civil i en va ferir 37 més, incloent-hi menors d’edat, segons el Ministeri de Salut de Palestina.
El camp de refugiats de Jenin té una història complexa des dels seus inicis. L’any 1953, el primer establiment va quedar destruït durant una tempesta de neu, fet que ja senyala la falta de qualitat i seguretat de les infraestructures. L’any 2002, durant la Segona Intifada, l’exèrcit israelià va ocupar el camp després de 10 dies de resistència: va destruir més de 400 cases i va fer desplaçar forçosament més d’un quart de la població que hi vivia. Actualment, és un dels 19 camps ubicats a Cisjordània amb unes xifres més altes de pobresa i inseguretat.
The Freedom Theatre
El mateix camp de persones refugiades és la casa de The Freedom Theatre, un centre teatral i cultural on es produeixen i escenifiquen obres de teatre professional, s’organitzen tallers de teatre i s’imparteix formació en arts escèniques, pedagogia i fotografia. Es va inaugurar l’any 2006, per tal d’acostar i facilitar la cultura teatral als infants i joves de la zona. The Freedom Theatre s’ha convertit en un centre referent a nivell internacional en la reivindicació de la resistència cultural. Un espai on es reconeix el poder de la cultura per transformar vides. A més, aquest any 2024 el centre ha estat nominat al Premi Nobel de la Pau.
Des del juliol de 2023, el teatre ha sofert constants atacs a les seves oficines, malmetent-se gran part dels seus equipaments. El 13 de desembre, l’exèrcit israelià va detenir Mustafa Sheta i Ahmed Tobasi, actuals director general i director artístic, respectivament.
Tobasi va ser alliberat dos dies després de la detenció, però Mustafa Sheta continua detingut sota presó administrativa sense càrrecs. La detenció administrativa és un procediment que permet l’exèrcit israelià retenir la població palestina indefinidament sota “informació secreta”, sense càrrecs ni judici.
Som Constructores
En aquest context i en el marc de la iniciativa Som Constructores, Ahmed Tobasi visita Catalunya per impartir entre el 10 i el 15 de juny diversos tallers de teatre polític i construcció de moviments, concretament a Barcelona, Girona, Granollers, Manresa i la Seu d’Urgell. Ho farà acompanyat de Zoe Lafferty, artista anglesa i directora adjunta de The Freedom Theatre.
El programa Som Constructores és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau que pretén incrementar el compromís i la sensibilitat de la ciutadania catalana en la defensa de la cultura de pau, i al mateix temps, també vol ser una reivindicació dels drets i llibertats del poble palestí.
Proposem, mitjançant diferents expressions culturals, en aquest cas la música, obrir espais de diàleg, intercanvi, aprenentatge, reflexió i denúncia sobre la vulneració dels drets.