JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- L’Alt Urgell impulsa la construcció de murs de pedra seca, amb un curs que es desenvoluparà entre la Seu d’Urgell i Tuixent. La programació començarà el cap de setmana del 13 i 14 de juny, per primera vegada, a la capital urgellenca, on l’Espai Ermengol acollirà una sessió teòrica centrada en divulgar experiències.
El divendres 13, Lluc Pellissa Vaqué i Laia Acero Cases, guies de muntanya en ruta, faran una taula d’experiències: ‘Pedra seca al CETS Cadí-Moixeró’, on presentaran l’inventari de murs que estan elaborant al Baridà. A més Marc Cortina Grau, impulsor del Museu de Camins, parlarà sobre la pedra seca.

La segona sessió, el dissabte, consistirà en una sessió pràctica conduïda pel mestre marger Josep Maria Martí, que tindrà lloc al Camí de Sant Esteve que porta fins a les restes de l’església de Sant Este del Pont, al municipi de la Seu, on s’està portant a terme una reconstrucció de murs malmesos. Com ha comentat Anna López, coordinadora de l’Espai Ermengol, “hi ha hagut uns despreniments i hem considerat que l’actuació es faci en benefici d’aquests camins públics que comuniquen municipis de la comarca”.
El programa continuarà al Centre de Flora de Tuixent, el 28 i 29 de juny, amb una jornada teòrica i una pràctica sobre la construcció. Dissabte, s’explicaran les bases teòriques i pràctiques per a la construcció dels murs de pedra seca, mentre que diumenge tindrà lloc la construcció pràctica d’un mur.
Les jornades seran gratuïtes i obertes a tothom, però cal inscripció prèvia.
Art de la pedra seca
L’art de la pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que consisteix en alçar murs de pedra sense utilitzar cap mena de cohesió, com morter o fang. Aquest art ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Segons aquesta, “els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus”.