JOSE BERGÉS (Tremp).- Tremp ha acollit aquest dilluns la tretzena Jornada de Vins del Pirineu. Un espai que reuneix productors, sommeliers, restauradors i comerç i que enguany s’ha enfocat a descobrir com es poden construir ponts entre celler i consumidor. La idea és fer arribar el vi català a la taula.
Sandra Hervás, regidora de promoció local de l’Ajuntament de Tremp, ha posat de manifest que “és important conèixer de quins productes disposem al nostre territori, per poder-los presentar bé i incorporar-los a les cartes dels nostres restaurants i també perquè arribin a les nostres cases”.
Durant la jornada, s’ha destacat que, més enllà del consum de producte de proximitat que promou la sostenibilitat i el valor econòmic que suposa pel territori, des del vessant més professional es valora molt positivament els vins pirinencs. Precisament, Enric Santisteban, sommelier present a la jornada, ha manifestat que “si alguna cosa tenen els vins del Pirineu és la capacitat de sorprendre, això d’entrada, i frescor, perquè estem en zona d’alçada”. Ell mateix ha afegit que els viticultors de zones com el Penedès estan posant la mirada al Pirineu, ja que consideren que el canvi climàtic juga a favor dels vins d’alçada.
S’ha destacat que el naixement d’un vi va arrelat al seu territori, una característica que el lliga a un gust i una textura que el fan únic, com els vins del Pirineu. Però es considera que ara l’aposta ha d’anar encarada cap a promoció d’aquest producte. Donar-lo a conèixer destacant la seva qualitat, tal com a especificat el sommelier Enric Santisteban: “Jo crec que és d’aquelles zones petites o zones encara no gaire conegudes, però que la qualitat del vi farà el camí perquè sigui una zona més coneguda”.
Uns quaranta professionals han assistit a la jornada, que ha permès conèixer l’experiència d’altres zones vinícoles de Catalunya per aprendre de la seva forma de fer i així dotar els vins pirinencs d’un futur molt més enriquidor.
Es tracta d’una jornada organitzada a través el programa Al teu gust, aliments del Pallars, liderat per l’Ajuntament de Tremp, i en el marc del programa del SOC Treball a les comarques. També compta amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, el projecte Gust de Lleida de la Diputació de Lleida i s’ha realitzat a la seu territorial de Tremp de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.


