JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- El projecte ‘Mengem d’Aquí’, una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya per promoure l’alimentació saludable a les dues comarques, ha celebrat aquest dijous una sessió a la Seu d’Urgell, amb l’objectiu de potenciar els àpats en família i implementar una dieta equilibrada i de proximitat als menjadors escolars.
La proposta ha comptat amb la participació de la cuinera i comunicadora Ada Parellada, que considera que “hem de rehabituar-nos, a la cuina perquè a mida que agafem aquest costum veurem que cada vegada embrutarem menys estris, tindrem integrada la neteja mentre es cuina i descobrirem com d’econòmic i saludable és, i com d’empoderats estem, perquè ho podem fer tot i no necessitem comprar res fet”.

Una vintena de famílies han participat en la primera sessió, que ha tingut lloc a la cuina del Col·legi Pau Claris de la Seu d’Urgell, on han pogut conèixer l’elaboració de receptes que faciliten la planificació de menús.
Com ha detallat Jordi Tomàs, dietista i cuiner, “hem explicat com coure els cereals integrals, i hem fet quatre salses, diferents a la típica salsa de tomàquet, que s’avenen amb aquestes textures, i també hem fet unes croquetes amb mongeta seca i una hamburguesa també vegetal”.

Mentrestant, al menjador, els més petits s’han encarregat de la part dolça de l’àpat, amb la preparació d’unes galetes de xocolata. El taller busca que les famílies comparteixin, com a mínim, un àpat al dia. Aquest afavoreix la introducció d’hàbits saludables, consciencia sobre l’alimentació, potencia el gust culinari i fomenta les relacions familiars. Objectius molts positius en opinió d’Anna Gallart, tècnica coordinadora del projecte ‘Mengem d’Aquí’: “Podem parlar de com ha anat el dia, de com ens sentim, detectem com estan els infants, parlem també de com els adults ens trobem a la feina perquè els infants han de veure que també podem estar tristos o enfadats. El menjar ens uneix”.
La sessió ha tancat amb la degustació dels productes cuinats prèviament. La proposta també ha organitzat una segona sessió a Bellver de Cerdanya, amb taller sobre malbaratament alimentari, per a les famílies; i recomanacions per a l’elaboració de menús per al personal dels menjadors escolars.