REDACCIÓ (Llívia).- El Consell Comarcal de Cerdanya ha posat en marxa el nou servei de recollida selectiva de residus porta a porta per a grans generadors. L’objectiu és facilitar la gestió de residus corresponent a la fracció orgànica a hotels, restaurants, bars i cafeteries, la qual representa més del 50% del pes dels residus generats per aquest tipus d’establiments. De moment, la recollida, que s’ofereix un mínim de cinc dies per setmana, és una prova pilot iniciada fa prop d’un mes i que s’allargarà fins el novembre.
Com explica Josep Maria Isern, conseller de Medi Ambient del Consell, “ara mateix, estem recollint més d’una tona a la setmana, i això ens ajuda a descongestionar el servei de recollida domèstic, i per tant, que faci menys pudor”, i afegeix que “els restaurants estan molt contents amb el servei”.
Ja hi ha 25 establiments adherits, 10 dels quals són a Llívia. La valoració que en fan és positiva, ja que el Consell Comarcal els facilita, primer, la visita d’un educador ambiental, després, la cessió de contenidors i, finalment, la recollida in situ segons les necessitats de cada establiment.

En opinió de Carla Pla, tècnica de Medi Ambient del Consell, “la preocupació principal, sobretot dels establiments petits, és saber on col·locaran el contenidor, però l’educadora ambiental analitza cas per cas i els ajuda a resoldre tots els dubtes”. No és el cas de Daniela Ioana Blas, propietària del bar Lampègia, a Llívia, on “sempre hem reciclat, i aquest servei em sembla encara millor”.
Des de l’ens cerdà fan una crida a tots els hotels, bars i restaurants a sumar-se a aquest nou sistema de recollida, ja que consideren que és clau per a una gestió eficient i sostenible dels residus. A més, han recordat que un cop els ajuntaments hagin redactat les ordenances municipals, tothom s’hi haurà d’acollir. També han indicat que s’estudia implantar bonificacions per aquells productors que reciclin correctament.
Un cop acabada la prova pilot amb la fracció orgànica, s’ampliarà el servei a la resta de fraccions.
La recollida porta a porta per a grans generadors forma part del nou servei de gestió comarcal de residus, el qual s’està implantant de manera progressiva i que estarà en ple funcionament a principis del 2026.