JOSE BERGÉS (Tremp).- L’Epicentre de Tremp ha acollit aquest divendres el 16è Congrés ‘Olearum, Cultura y Patrimonio del Aceite’, que ha comptat amb la participació experts del sector de l’oli d’arreu de l’Estat espanyol, i que també ha inclòs l’assemblea anual. La cita s’ha aprofitat per donar a conèixer el producte oleícola del Pallars Jussà, a més de tot el que envolta la cultura de l’oli del territori, i l’associació que han format els productors.

Com explica Ivan Caelles, agricultor i organitzadors del Congrés, “l’associació defensa el que és la cultura de l’oli, sobretot a nivell gastronòmic i també patrimonial, quant a conservació de molins antics; també pel que fa a la millora de tècniques de molins moderns, la culturització de la societat sobre les diferents categories d’oli, i donar a conèixer les varietats locals, que són grans desconegudes”.
Unes 40 persones han viatjat fins a la Vall de Barcedana i al Pallars Jussà vinguts de llocs com Andalusia, Salamanca, Toledo, Aragó o Comunitat Valenciana. “La majoria són microproductors, altres són experts tastadors d’oli, d’altres són experts en esporga d’oliveres, altres són romàntics de la conservació de material antic de molineria, hi ha gent molt variada”, comenta Caelles.
Els microproductors lluiten per entrar a formar part d’un mercat complex i ho fan a través d’un producte d’excel·lent qualitat, i generant un turisme al voltant de totes aquestes explotacions i poblacions, que compten amb moltes varietats d’autor.