IMAN BENATAYA
(La Seu d’Urgell).- La Seu d’Urgell ha tornat a omplir-se de gom a gom amb la inauguració de la 31a Fira de Sant Ermengol, un esdeveniment que combina tradició, gastronomia i dinamisme econòmic. La jornada ha comptat amb la presència d’Albert Dalmau, conseller de Presidència de la Generalitat, acompanyat de l’alcalde Joan Barrera, la tinent d’alcalde Gemma Tó i diverses autoritats locals i del Principat d’Andorra.
La inauguració ha anat a càrrec del conseller Dalmau, que ha posat l’accent en el valor econòmic i social de la fira, destacant-la com un punt de trobada entre el món urbà i rural que dona visibilitat als productors locals i reforça la identitat pirinenca.
Balanç molt positiu de l’organització
L’alcalde Joan Barrera ha fet un balanç “molt positiu” de la present edició. “Hem fet rècord de vendes d’etiquetes i, a hores d’ara, gairebé no queden formatges per vendre. Per tant, èxit absolut un altre cop. Vull agrair l’assistència de tothom, tant dels veïns de la Seu com dels visitants de fora, que han estat moltíssims”, ha destacat.
Barrera ha assegurat que el desenvolupament de la fira ha estat “molt satisfactori” i que “tot ha funcionat bastant bé. Tot i això, ha apuntat que sempre hi ha “petites coses a millorar, com els circuits interns o el marcatge de les parades, aspectes tècnics que sovint no es veuen però que ajuden a facilitar la visita a tothom”.
Pel que fa a la ubicació, l’alcalde ha confirmat que el canvi fet fa dos anys “ha vingut per quedar-se”. “Aquesta ubicació al centre facilita que la gent de la Seu gaudeixi més de la fira, i alhora contribueix a dinamitzar econòmicament el nucli urbà. A més, no ha tingut cap efecte negatiu sobre l’assistència de visitants; al contrari, ha funcionat molt bé”, ha remarcat.
Fira de Formatges Artesans del Pirineu
La Fira compta enguany amb una cinquantena de formatgeries participants, procedents del Pirineu català, aragonès, basc, navarrès i francès, que s’han mostrat molt satisfets amb l’afluència de públic. “Hem hagut de dir que no a moltes parades que volien venir, perquè l’espai ja era complet”, ha explicat Barrera. “Això demostra l’interès que genera la fira, on els productors no només venen sinó que realment hi fan negoci.”
Entre els productors presents hi ha projectes amb valor social, com la Formatgeria Muuu Bee, vinculada al Centre Especial de Treball de la Fundació MAP del Ripollès, que combina activitat productiva i inclusió social. 
El Concurs de Formatges Artesans ha reunit més de 150 productes distribuïts en 16 categories, valorats per un jurat de més de seixanta experts. “Aquest concurs és el colofó de la fira i serveix per reconèixer la feina dels formatgers artesans, petites empreses i autònoms que creuen en el Pirineu com a centre del seu desenvolupament econòmic, familiar i social”, ha subratllat l’alcalde.
Guardons i reconeixements especials
Durant la jornada de dissabte també s’han entregat els reconeixements especials del sector. L’Escola Agrària del Pirineu ha rebut el guardó Amic del Formatge per la seva contribució a la formació i promoció de la formatgeria artesanal. A més, s’han concedit mencions honorífiques a Nati Valls, per la seva tasca com a formadora, i a Jesús Aranburu, formatger del País Basc, destacat pel seu compromís amb la fira des de la primera edició.
Activitats paral·leles i maridatges
Durant tota la jornada, els visitants han pogut gaudir de tastos guiats a l’Aula de Tast, així com d’activitats culturals i artístiques al passeig. Barrera ha destacat també “l’espai de cultura i concerts al Passeig dels Oms”, una de les novetats iniciades l’any passat i que enguany s’ha consolidat. “Volíem que, en acabar la fira de formatges, la gent pogués seguir gaudint de la trobada amb els ‘food trucks’ i de l’ambient festiu. Ha funcionat molt bé i n’estem molt contents.”
La fira ha combinat la gastronomia amb la presència de sis cellers del Pallars i diverses cerveseries artesanes, oferint maridatges de vins i cerveses amb els formatges exposats.


