REDACCIÓ (Andorra la Vella).- Catalunya i Andorra han donat un pas més per valorar la viabilitat d’unir la Seu d’Urgell i Sant Julià de Lòria amb tramvia per millorar la mobilitat per via terrestre. Per això, a principis d’any, van presentar una proposta conjunta d’estudi al programa europeu de cooperació transfronterera (POCTEFA), que promou projectes de desenvolupament sostenible entre Espanya, França i Andorra. L’objectiu de POCTEFA Tramvalira, que és el nom del projecte, és accedir als fons europeus per poder estudiar les possibilitats reals de connectar ambdues poblacions a través del tramvia lleuger de passatgers, una iniciativa que facilitaria la cohesió territorial transfronterera i el desenvolupament sostenible del territori.
El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat del govern andorrà, David Forné, ha valorat de forma molt positiva la decisió de presentar el projecte transfronterer: “És una mostra clara de la voluntat del Govern per continuar explorant les millors vies de mobilitat sostenible i millorar la vida dels ciutadans d’Andorra i també d’aquells que viuen fora del nostre país”, ha ressaltat.
Per la seva banda, la delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, ha celebrat que “l’enfortiment de les relacions bilaterals amb el Govern d’Andorra, arran de l’obertura de la Delegació de la Generalitat al Principat i de l’establiment de cinc grups de treball entre governs -un d’ells, justament, sobre infraestructures-, es materialitzi en resultats tangibles com aquest”.
Actualment, més de 1.600 persones passen la frontera diàriament per treballar a Principat i ho fan majoritàriament amb vehicle individual. A més, l’eix viari que connecta la carretera alt-urgellenca N-145 amb la CG1 pot arribar als 20.000 vehicles en dies d’alta afluència.
La decisió s’ha pres poques setmanes després de la trobada entre Forné i la consellera de Territori, Habitatge, Transició Energètica i portaveu de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Paneque, en què Forné va presentar el projecte del tramvia que el Govern andorrà vol impulsar al Principat (entre Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lória), i la possibilitat que aquest es pogués fer arribar fins a la ciutat fronterera de la Seu d’Urgell. Un aspecte que la Generalitat de Catalunya va valorar de forma positiva, i per això s’ha decidit presentar el projecte a la convocatòria del programa Poctefa.
La participació d’Andorra en el marc del cofinançament que aporta el programa Poctefa, es materialitza a través de treballs ja contractats, com pot ser l’estudi sobre el transport segregat actualment en execució, com també a través de finançament dels funcionaris que s’hi assignaran. Si bé Andorra no pot rebre finançament de forma directa d’aquests tipus de programes, la situació podria canviar si finalment s’assoleix un Acord d’associació amb la UE.
Un cop presentada tota la documentació aquesta serà revisada per l’autoritat de gestió delegada del programa Poctefa que podrà sol·licitar documentació addicional en cas que sigui necessari per completar la informació. La decisió es preveu que pugui ser pública a principis de la tardor d’enguany.
El programa europeu de cooperació transfronterera (Poctefa)
Els projectes finançats pel programa Poctefa implementen, a nivell regional, multiregional, nacional o transnacional, plans o estratègies d’acció mediambiental i climàtica elaborats per les autoritats dels estats membres i exigits per la legislació o les polítiques mediambientals o climàtiques específiques de la Unió. A més, cal que estiguin amb coordinació amb almenys una altra font de finançament de la Unió, nacional o privada, i la mobilització d’aquesta altra font. Andorra és la primera vegada que lidera un projecte, però entre el 2014 i el 2020 ha pres part en 45 projectes de cooperació transfronterera.