REDACCIÓ (La Seu d’Urgell).- Unes 1.500 persones, segons els Mossos d’Esquadra, unes 3.000 segons els organitzadors s’han manifestat aquest divendres, a partir les 18:00 hores, pels carrers de la Seu d’Urgell per reclamar el dret a un habitatge digne al Pirineu i el fi del turisme massiu.
La plataforma convocant, Pirineu Viu, de la qual formen més de 40 organitzacions, ha aplegat gent de diferents perfils professionals, edats i municipis del territori darrere d’una pancarta molt explícita, ’Per un Pirineu Viu, habitatge digne’, per denunciar la turistificació del Pirineu que afavoreix l’especulació i provoca la manca d’oportunitats laboral de qualitat i un elevat preu en el mercat immobiliari, tant de compra com de lloguer.
De manera reivindicativa però tranquil·la, els manifestants han recorregut el traçat establert sense sorpreses, tal com havien avisat els organitzadors, amb sortida des del passeig de Joan Brudieu i final a la plaça dels Oms, on els representants la plataforma, així com d’alguns partits polítics presents han donat veu al malestar de la ciutadania i a les seves reivindicacions.
És el cas de Bernat Lavaquiol. L’exregidor de la CUP a l’Ajuntament de la Seu i un dels portaveus de Pirineu Viu s’ha mostrat “molt content” per l’èxit de participació a la manifestació “amb gent vinguda d’arreu del Pirineu i del conjunt de país per demostrar que el problema de l’habitatge no és només del món urbà, sinó que també del món rural de muntanya, com al Pirineu”. Lavaquiol ha posat el focus en “l’expulsió constant de milers de veïns i veïnes del Pirineu” que tot i treballar al territori es veuen abocats a viure en altres comarques per l’elevat preu d’un habitatge que es prefereix destinar al turisme. Per això, Pirineu Viu, segons Lavaquiol, ha reclamat “la limitació i revocació de l’habitatge d’ús turístic, la regulació dels lloguers i l’aturada dels desnonaments”.
Per la seva banda, Júlia Leigh, portaveu també de Pirineu Viu, ha parlat en nom de la pagesia de muntanya “per reclamar que el territori sigui per la gent que hi viu, amb serveis de qualitat i habitatge”. I ha afegit: “Des de la pagesia volem fer una crida perquè la nostra lluita no és només laboral, sinó pel nostre territori, per les condicions de vida del món rural”.
En el cas d’Arnau Quinquillà, membre de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, aquest ha posat el focus en el “monocultiu turístic que afecta especialment al Pirineu,” i que segons Quinquillà “ens aboca al suïcidi ecològic i precaritza les nostres vides”. I ha afegit que “és un model econòmic caduc que cal deixar enrere i començar a planificar el futur del Pirineu i de Catalunya de manera més realista”. Un canvi que Quinquillà ha considerat “urgent perquè ens hi va la vida”.
Quant als representants polítics, David Cid, portaveu de Comuns al Parlament de Catalunya, ha manifestat que el seu reclam se centra en què “d’una vegada pe totes el Govern de la Generalitat posi límits a qui està fent negoci amb el dret a l’habitatge, i que a mig termini es dediquin més recursos a posar en marxa un veritable parc de lloguer social a Catalunya, que permeti que molta gent tingui accés al que és un dret”. En aquet sentit, Cid ha recordat que precisament avui era el Dia de la Constitució, on es recull aquest dret.
Per la seva banda, Non Casadevall, secretari general de la CUP, ha dit que cal “un model turístic diferent per no arribar a una situació irreversible al Pirineu”. Enfront del turisme, Casadevall ha reivindicat “un impuls de la indústria i l’agricultura, la diversificació de l’economia” per evitar que el problema s’agreugi com ja està passant a d’altres territoris com per exemple Mallorca. Quant al problema de l’habitatge, Casadevall ha valorat que per a solucionar-ho “necessitem mesures urgents i valentes i voluntat política de voler arranjar realment una situació que no pot esperar ni un dia més a ser resolta”.
Aprofitant la manifestació, Marta Espriu, portaveu del Congrés de l’Habitatge, ha anunciat que portaran aquestes reivindicacions al 2n Congrés de l’Habitatge de Catalunya, que tindrà lloc el 8 i 9 de febrer del 2025, per plantar cara a la mercantilització de l’habitatge, reclamar la baixada de preus dels lloguers i que es tregui l’habitatge del mercat.
Pirineu Viu agrupa una quarantena d’organitzacions de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, Andorra, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. Entre les organitzacions que hi participen destaquen sindicats d’habitatge, grups ecologistes, col·lectius feministes, sindicats laborals i casals i ateneus pirinencs.