JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- Un estudi sobre la prevenció del malbaratament alimentari als centres educatius de l’Alt Urgell ha impulsat un seminari obert a la població per aplicar a casa accions que es duen a terme en els menjadors escolars. A Catalunya s’estima que cada persona malbarata gairebé 35 kg per any. En total, més de 262.000 tones d’aliments.
Com ha explicat Anna Gallart, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, “sabem per dades mundials que hi ha molt malbaratament d’aliments que es podrien reaprofitar i els infants són els primers que han d’aprendre com fer-ho. Gairebé el 60% es queden al menjador escolar, i per això és un bon lloc per treballar-ho amb ells”.
La jornada ha començat amb una xerrada per donar a conèixer els resultats de la recerca i les accions que ja es fan, com modificar el servei del centres que no tenen cuina, canviar àpats que no agraden o millorar la planificació de quantitats.
Per la nutricionista Maria Cerqueda és important no caure en el “que no passin gana, i analitzar si el gramatge de les racions és el correcte, sempre, això sí, complint les recomanacions que marca la Generalitat”.
Els assistents han pogut degustar receptes elaborades amb ingredients que habitualment no s’aprofiten elaborades pel cuiner i dietista Jordi Tomàs: “Hem fet dos tipus de receptes, primer amb els ingredients que no utilitzem i que llencem com per exemple les fulles de la remolatxa o de la pastanaga, i després, receptes de reaprofitament”.
El pla de malbaratament alimentari als menjadors escolars ha permès identificar aspectes en comú i casuístiques de cada centre, per adaptar accions a dur a terme i així disminuir la quantitat d’aliments malbaratada.