JUDIT PUJOL (La Seu d’Urgell).- La Seu d’Urgell acull unes jornades per a reflexionar sobre Pirineu i cultura. Aquest divendres ha tingut lloc una taula rodona centrada en administració i cooperativisme. Durant la proposta s’ha posat en valor el servei de proximitat perquè ens locals també apostin per subvencions que permetin apropar projectes culturals al territori.
Segons ha explicat Rosa Noray, delegada territorial de Cultura a l’Alt Pirineu i Aran, “és important que des de Serveis Territorials es gestioni el patrimoni des de la proximitat per descentralitzar, i fer que el ciutadà s’apropi a l’Administració perquè li perdi por a la burocràcia”.
D’altra banda, s’ha remarcat la importància de posar en contacte iniciatives similars al territori, perquè els projectes en surtin reforçats. Així ho ha manifestat Eva Fiter, directora d’IDAPA: “donem suport a la xarxa de museus i equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu, i tenim una secretaria tècnica que enxarxa accions, perquè els equipaments més petits amb menys pressupost puguin dinamitzar i activar accions que sinó no es farien”.
L’acte també ha reflexionat sobre el paper de la cultura i com aquesta estableix una relació amb el territori. En aquest sentit, Víctor Jiménez, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, creu que “si establim vincles des del cooperativisme cultural al voltant de com fer cultura, tenim mol a aprendre des de dues maneres d’operar, en territoris urbanitzats i en
Les jornades, a més, han comptat amb una xerrada sobre la professionalització de la cultura i s’han establert els principals reptes. Entre ells, segons Miquel Albero, del Refugi, està el fet de qüestionar-se “per a qui estem fent cultura si la majoria d’activitats tenen lloc a l’estiu. Per la gent de fora, la d’aquí o per a tots?”.
La trobada ha estat organitzada pel Refugi, en el marc d’accions de l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran per ajudar a diversificar el territori i impulsar sectors estratègics.